Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van Van de Meerendonk:

In mijn tuin staan een aantal beukenhaagjes die onder de witte plakkerige beestjes zitten. Dat lijkt me niet goed. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord:In de periode mei-juni komt de beukenbladluis heel veel voor. Het is een insect dat specifiek op de beuk leeft en dus ook op beukenhagen. Bestrijden van deze luis is weinig zinvol, u kunt beter energie steken in de gezondheid van de beukenhaag zelf. Beukenbladluis (Phyllaphis fagi) wordt ook wel beukenwolluis of wollige beukenbladluis genoemd, vanwege de witte wollaag op hun rug. Deze wollaag bestaat uit wasdraden, die waterafstotend zijn en de luis beschermen. De beukenbladluis leeft aan de onderkant van het blad en vormt daar kolonies van tientallen exemplaren bij elkaar. Ze zuigen suikerrijk plantensap op, waarvan ze het grootste deel weer uitscheiden. Bijzonder aan bladluizen is dat ze zichzelf kunnen klonen, waardoor ze zich heel snel kunnen vermeerderen. Op een beukenhaag is het normaal dat er beukenbladluis aanwezig is.

Een explosieve toename van de luizen in beukenhaag kan twee oorzaken hebben. Ten eerste is nieuwe aanplant van een beukenhaag gevoelig voor luisaantasting, doordat door het verplanten de weerstand van de beuken tijdelijk is verlaagd. Een tweede oorzaak is een tekort aan water. Droogtestress levert ook een verminderde weerstand op, waardoor het aantal luizen toeneemt. Dit zie je veel bij hagen die omringd worden door verharding. Regelmatig water geven is een eenvoudige manier om de plantweerstand te verhogen. Met een harde waterstraal door de haag heen spuiten vermindert tijdelijk het aantal luizen. Verder is het goed om een hagenmeststof te strooien en een laagje compost in de haagvoet doet wonderen.