Volgens Andy van Schaik, hoofdofficier van dienst van de veiligheidsregio Zuidoost Brabant, staan ook in onze regio de brandweerkorpsen op scherp.
EINDHOVEN - “Zodra er een melding van een natuurbrand binnenkomt gaat bij ons alarmfase 2 in werking. Dat wil zeggen dat er niet twee, maar vier brandweerauto’s uitrukken. Er wordt door ons niet extra op brandhaarden gepatrouilleerd. Wij zijn dus afhankelijk van meldingen door burgers. Vroeger hadden we uitkijktorens, maar die hebben we niet meer. Bijna iedereen heeft nu een mobieltje en kan ter plekke een melding doorgeven. Belangrijk is wel dat we een zo gedetailleerd overzicht van de situatie krijgen. Je kunt namelijk ook kleine rookpluimpjes uit de grond zien komen. Dat wil zeggen dat de bladeren onder de grond vlam hebben gevat en ook dat vuur kan zich snel verspreiden.” In onze regio vinden er volgens deze hoofdofficier geen preventieve helikoptervluchten plaats. Dit gebeurt in bosrijke- en heidegebieden die veel uitgestrekter zijn.
VrijwilligersVerspreid in Nederland en ook in onze regio wordt het blussen van een brand niet alleen door betaalde brandweermannen gedaan. Van Schaik: “Er zijn heel veel vrijwillige brandweerlieden. Mensen die een hele andere baan hebben, maar als vrijwilliger oproepbaar zijn om te assisteren bij een uitslaande brand. Vooral tijdens deze extreme droogte hebben we al vaak een beroep op hen moeten doen. Voor werkgevers kan dat natuurlijk lastig zijn, want het werk blijft dan liggen. Vandaar dat we ook een beroep op hen doen om zo coulant mogelijk te zijn.”
Op sommige plekken in Nederland maakt men zich zorgen of er wel voldoende bluswater aanwezig is. Volgens deze hoofdofficier heeft onze regio daarvan geen last. “Wij hebben voldoende water en via een direct lijntje met het waterschap kunnen we daarnaar handelen. Iedere bluswagen heeft een watertank van zo’n 6 tot 10 kub.” Dat brandweermannen overuren moeten draaien, is juist in deze vakantietijd onvermijdelijk. Volgens van Schaik zijn er vanaf begin juli van dit jaar al ruim 110 serieuze brandmeldingen in onze regio geteld.
Voldoende water drinkenAlhoewel er in onze regio nog geen tekort dreigt van bluswater, wordt er wel een beroep op ons gedaan om adequaat met waterverbruik om te gaan. Door de auto een weekje niet te wassen kan al heel wat water gespaard worden. Meer water drinken tijdens deze extreme hoogte is daarentegen wel een must. Volwassenen wordt aangeraden minstens twee liter water per dag te drinken. Ook bij het slikken van medicijnen moet men alert zijn, omdat sommige medicijnen eveneens van invloed zijn op onze waterhuishouding.
Een kop bouillon als tussendoortje wordt vooral aanbevolen voor oudere mensen. En de kleur van je urine waarschuwt wanneer je te weinig drinkt. Is deze donker van kleur, dan moet er meer gedronken worden. Houd er rekening mee!