Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Staverlo:
Hoe snoei ik een hibiscus en wanneer? De afgelopen jaren heb ik hem zijn gang laten gaan, maar nu wordt hij wat te hoog. Het valt me trouwens op dat hij nu pas iets groens aan de takken laat zien. Is dat normaal?
Antwoord:
De hibiscus is inderdaad één van de laatste struiken in de tuin die zijn blad ontwikkelt. Dit is pas vanaf half april. Het is een plant die van nature vaasvormig uitgroeit en snoei niet persé nodig heeft. Snoeit u toch, doe dit dan aan het einde van de winter of uiterlijk tot in april. Probeer niet alleen de bovenkant in te korten als de struik naar uw zin te hoog wordt. Het is beter om enkele oudere takken flink terug te knippen, zodat deze vanaf onder weer groeischeuten krijgen.
Na een jaar of twee kunt u hetzelfde herhalen voor andere takken. Zo blijft de vorm van de struik intact. De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) is een struik die het beste tot zijn recht komt op een zonnige en beschutte plaats in de tuin. Op een goede plek groeit hij makkelijk uit tot een manshoge struik en draagt dan volop bloemen. De meest voorkomende bloemkleuren zijn wit, roze en lilablauw met een meestal donkergekleurd hart. De hibiscus wordt ook wel Chinese roos genoemd, maar dit is de tropische neef van de tuinhibiscus. De tuinhibiscus is winterhard, terwijl de Chinese roos geen vorst kan verdragen en alleen als kuipplant of als kamerplant kan worden gehouden.
De laatste jaren is de reuzehibiscus populair geworden. Dit is een kruidachtige soort, die enorme bloemen geeft in de nazomer. In de winter sterft de plant bovengronds af en kan mits afgedekt met blad buiten overleven.