Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Gerwen:
Tegen de noordgevel van mijn huis groeit klimop. Ik heb deze klimmer eraf gehaald, omdat hij onder de dakpannen groeide en in de kieren rondom de kozijnen. Ik ben bang dat dit voor schade zorgt. Toch wil ik graag een groene gevel, want kaal vind ik het niks. Heeft u hiervoor een goed idee?
Antwoord:Het is noodzakelijk om klimop tegen een gevel goed te onderhouden om overlast te voorkomen. Klimop, officieel Hedera genoemd, is een klimplant die zichzelf hecht met hechtwortels tegen vrijwel elk oppervlak (behalve glas). Deze plant heeft de bijzondere eigenschap dat hij kieren en spleten in groeit. De scheuten groeien in het donker verder en kunnen daar meterslang worden. Daardoor kan de plant dakpannen opdrukken, een boeiboord losmaken of in een uitzonderlijk geval zelfs naar binnen groeien langs een raam af.
Twee keer per jaar onderhoudssnoei plegen voorkomt deze overlast. Ik kan me voorstellen dat u ertegenop ziet om twee keer per jaar een hoge muur met een ladder te beklimmen voor het snoeien van de klimop. Toch is dit de plant die op een noordgevel het beste tot zijn recht komt. Deze plant groeit van nature in bomen onder het bladerdak en is daarom in staat om onder weinig lichte omstandigheden toch een vol bladerdek te ontwikkelen. De zelfhechtende eigenschap is soms lastig. Alternatieve klimplanten voor in de schaduw die zichzelf hechten zijn klimhortensia (Hydrangea petiolaris) en wilde wingerd (Parthenocissus).
Deze planten kunnen ook zonder zon groeien, hoewel de fraaie herfstkleur van wilde wingerd dan achterwege blijft. Maakt u zelf een klimgeleiding tegen de gevel, dan kunt u vroegbloeiende bergbosrank (Clematis montana) proberen.