Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Driessen:

Wat kunnen we doen tegen eikenprocessierupsen in onze tuin? In al onze eikenbomen zie ik de nesten van deze rupsen zitten. Onze kinderen durf ik niet meer buiten te laten spelen want ik ben bang dat ze onder de bultjes komen te zitten. Hoe kunnen we deze plaag aanpakken?

Antwoord:De eikenprocessierups komt in onze regio zo veelvuldig voor dat er in de meeste eiken wel rupsennesten te ontdekken zijn. Schakel een professionele bestrijder in alleen als u echt overlast ervaart. Zelf kunt u er beter vanaf blijven, maar u kunt wel preventieve maatregelen nemen om de overlast voor de komende jaren te verminderen.

De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is een nachtvlinder. Deze legt zijn eitjes op de schors van eikensoorten. In het voorjaar komen de rupsen uit en eten het jonge blad. De rupsen vervellen een aantal maal en vanaf het vierde vervellingsstadium ontwikkelen ze miniscule brandharen, die overlast kunnen veroorzaken. Dan beginnen ze ook met het vormen van een nest om zich te beschermen tegen predatoren. Ze verlaten het nest dagelijks in een lange rij om van de bladeren te eten, vandaar de naam processierups.

Professionals bestrijden de eikenprocessierups op verschillende manieren. Nesten worden met speciale apparatuur opgezogen (niet met een gewone stofzuiger!). Eikenbladeren worden bespoten met een bacteriepreparaat of nematoden, waardoor de rupsen dood gaan. Een groot nadeel hierbij is dat alle andere rupsensoorten ook getroffen worden.

Zelf kunt u zorgen voor een zo gevarieerd mogelijke beplanting in uw tuin. Hiermee helpt u de natuurlijke vijanden van de processierups zoals gaasvliegen en sluipwespen. U kunt ook zorgen voor meer nestgelegenheid voor vogels. Koolmezen, pimpelmezen en mussen eten vooral de kleine rupsen. Een derde mogelijkheid is het wegvangen van de nachtvlinder zelf. Dit kan met een feromoonval, waarmee de mannetjesvlinder wordt gelokt en gevangen. Dit zal helpen om het aantal eitjes dat gelegd wordt te verminderen.

Heeft u een tuinvraag aan Jeroen Soontiëns? Twijfel dan niet en stuur uw vraag onder vermelding van ‘Groot Eindhoven’ in naar: jeroen@tuincentrumsoontiens.nl.