Eens per jaar benoemt Libelle een vrouw tot Ster. Aan het einde van 2018 viel de eer te beurt aan Vera Wolf-de Groot. Deze Eindhovense dame maakt met haar bedrijf De Grote Wolf de wereld een beetje mooier, aldus het tijdschrift. Alle genomineerden zetten zich in voor duurzaam ondernemen. Vera geeft houten speelgoed een tweede leven onder het motto: samen consuminderen door hergebruik.
EINDHOVEN - Sterke vrouwen die hun energie inzetten voor resultaat zijn volgens Libelle sterren. “Anderen hebben me voor de verkiezing aangedragen. Toen Libelle me belde dat ik bij de tien genomineerden hoorde, was ik blij verrast. In Amsterdam kreeg ik een fotoshoot, werd een dag lang in de watten gelegd. Heel bijzonder om mee te maken.” Tien weken lang stelde Libelle de sterren voor in het tijdschrift. Voorts mochten lezers stemmen. “Om die te werven ben ik zelf behoorlijk actief bezig geweest. Uiteindelijk is me verteld dat ik met een ruime meerderheid heb gewonnen. Zo leuk. En nu heb ik die loodzware ster in de kast staan.” Wat ze met die roem gaat doen, weet Vera nog niet. “Ik ga het eerst laten bezinken.”
Zeventien jaar werkte Vera (39) als projectleider in de IT-branche. “Leuke baan hoor, maar er zat geen uitdaging meer in.” Ze wilde liever haar hart volgen en vanuit passie gaan werken. “Het liefst wilde ik een eigen winkel met producten die ik met volle overtuiging kan verkopen.” Vanuit die gedachte is De Grote Wolf ontstaan. “Als moeder van twee jonge kinderen merk ik dat zij met houten speelgoed anders spelen. Er is meer fantasie bij nodig. Bovendien zeggen zij bijvoorbeeld bij een auto zelf ‘toet toet’.” Ook constateerde Vera dat houten speelgoed oerdegelijk is en jarenlang meegaat. “Je kunt het dus doorgeven wanneer je kinderen er klaar mee zijn.” Aanvankelijk begon Vera een eenvoudige webshop. Af en toe huurde ze een kraampje op de duurzame markt. “Het liep als een tierelier. Mensen reageerden kei enthousiast.”
Toen ze in de gaten kreeg dat het werkte, is het huidige concept ontstaan. Inmiddels werkt ze samen met Zorgbureau Brabant en Sam Sam. De stichtingen repareren in hun houtwerkplaatsen het speelgoed. “Bovendien krijgen zij van mij incompleet speelgoed, dat wordt gerepareerd en dat zij kunnen verkopen.” Daarnaast mag ze bij Kringloop de Kempen regelmatig onvolledig speelgoed ophalen. “Er wordt zo veel weggegooid. Zo jammer.” Vera vindt dat we sowieso wel meer mogen consuminderen. “Alles wat hier bij De Grote Wolf de deur uit gaat is tweedehands.
Zo komt het inpakpapier uit de winkel van mijn inmiddels 84-jarige tante. Bovendien vind ik het erg leuk om de bewustwording bij mensen neer te leggen. Tegen hen te zeggen: denk eens na, er is zo veel mogelijk.” Liefst wil Vera in de toekomst meer gaan samenwerken zoals ze nu al doet met de houtwerkplaatsen. “Samen sta je sterk en kun je veel meer.”
https://degrotewolf.com