In het Living Museum Eindhoven werd op 2 mei het kunstwerk OOR onthuld. Het bestaat geheel uit afval: resten kippengaas en weggegooide blikjes en plastic flesjes. Kunstenaars van het Living Museum en cliënten van het Ritahuis van Neos (dak- en thuislozenzorg en aanpak huiselijk geweld) maakten het kunstwerk. Initiatiefneemster is Eline Boer, die in het kader van haar studie tijdelijk als psychiatrisch verpleegkundige in het Ritahuis werkte.

EINDHOVEN - Na een aanloopperiode deden de cliënten van het Ritahuis enthousiast mee aan het opbouwen van het kunstwerk. Ze verzamelden afgedankte blikjes en flesjes in de omgeving en prikten ze in het gaas. Ismaël is een van hen. Hij maakte de flesjes ook schoon. “Voor mij was het vooral een bezigheid die goed bij mij past. Ik wil zaken graag schoonhouden en opruimen. Ik werk ook in een restaurant waar ik de boel schoonhoud. En ik doe regelmatig mee aan de dagelijkse prikrondes rond het Ritahuis.”

Groepsbegeleider Wilma Smetsers licht toe: “Begeleiders en bewoners ruimen elke dag het zwerfvuil in de omgeving van het Ritahuis op. Dat komt zeker niet allemaal van ons, maar we voelen ons medeverantwoordelijk voor de buurt. We helpen en leren mensen om weer zelfstandig te wonen en goed burgerschap hoort daar natuurlijk bij.” Wilma gaat dan met collega’s en cliënten het vervolg op het OOR uitwerken. Eline: “Als je er een prikkelende, laagdrempelige vorm van maakt, waarin het ‘samen doen’ voorop staat, krijg je de bewoners mee. Verzamelen en flesjes ‘prikken’ gaat snel leven; mensen werden enthousiast doordat ze er met z’n allen actief aan konden meedoen.”

Goed voorbeeld doet goed volgen, beaamt bewoner Klaas. “Als steeds minder mensen iets op straat gooien, leren degenen die dat nog wel doen, een lesje. Die kunnen dan niet meer achterblijven.” Het kunstwerk OOR is in de week van 6 tot en met 13 juni ook in het Van Abbemuseum te bewonderen tijdens de expositie Inside Out, een samenwerking van Neos, het Summa College en het Van Abbemuseum.