“Yes, we kunnen ‘maken.” Mia Goes van stichting Plint is in haar nopjes over de crowfundactie de de Stichting onlangs is begonnen. Doel: een scheurkalender uitbrengen met iedere dag een gedicht, voorzien van een daarop geïnspireerde afbeelding. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Met de scheurkalender zet de stichting haar 40-jarig jubileum luister bij. “Het wordt tijd voor een feestje.” En dat wordt gewaardeerd door mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de actie. “We zitten ruim boven het streefbedrag. En da’s mooi, want nu kunnen we de kalender in kleur uit gaan brengen.” Plint combineert gedichten met beeldende kunst en illustraties op allerlei manieren. Inmiddels heeft de stichting een duizelingwekkende lijst met publicaties van dichters uit Nederland en Vlaanderen op haar naam staan, maar ook zijn er bijvoorbeeld kussenslopen en servies met daarop dichtregels. Mensen kennis laten maken met poëzie, is een van de drijfveren van de stichting. “Gedichten bieden als het goed is een moment van troost, inspiratie, of verstilling. Even ademhalen en je terugtrekken in de wereld van de dichter.”

Deelnemers aan de crowdfundactie -inmiddels een kleine 700 in getal- konden hun donatie vergezeld laten gaan met suggesties voor gedichten die in kalender opgenomen worden. “En daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt”, zegt Goos. “Gelukkig maar, want het uitbrengen van de scheurkalender is een kostbare zaak, al was het alleen maar vanwege de auteursrechten.”Als het meezit wil stichting Plint ook in de toekomst doorgaan met het uitgeven van de scheurkalenders. “We zien dat mensen enthousiast zijn”, zegt Goes. “Iedere dag een nieuw gedicht, daar fleurt een mens van op.”

Nu volgt nog een ‘hell of job’, zoals Goes het noemt. Aan keuzemogelijkheden geen gebrek. “We kunnen rijkelijk putten uit onze schatkamer.” Op enkele papieren heeft Goos al een en ander schematisch in kaart gebracht. Uitgangspunt zijn de verjaardagen van de dichters wiens werk in de kalender wordt opgenomen. “Maar hoeft niet per se. De Mei van Gorter op zijn geboortedag 26 november, da’s een beetje krom. We zien het wel, er is nog genoeg te doen.” De kans is groot dat mensen ooit wel eens een productie van Plint onder ogen zijn gekomen. De stichting is bij het grote publiek bekend om de zogeheten Plintposters met daarop een gedicht voorzien van beeltenis. Iedere maand verschijnt er een poster. Een flink aantal vindt zijn weg naar het klaslokaal of naar de wachtkamer van de dokter. Na veertig jaar staat de teller op 480. In een oplage van 2.000 per uitgave zijn dat er in totaal 960.000, rekent Goos voor. “Miljoenen mensen hebben onze posters bekeken”, zegt Goos niet zonder trots. “Wie Plintposters op school had, kent vaak, ook jaren later de gedichten nog uit het hoofd.”

De kalender bestellen?

www.plint.nl