Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Koopmans:

In mijn tuin wil ik de grond ophogen, heeft dat effect op de planten en struiken? Bijvoorbeeld: moet ik mijn camelia uitgraven of kan een ophoging van 5 centimeter grond geen kwaad?

Antwoord:Ophogen van een bestaande tuin met beplanting kan niet zomaar worden gedaan. Het ophogen heeft veel effect op de bodemcondities en voor de meeste planten heeft dit nadelige gevolgen. Zonder voorbereiding een laag grond opbrengen raad ik dus af. Het is beter om planten opnieuw te planten op het nieuwe peil.

Het is algemeen bekend dat planten zuurstof produceren, maar niet iedereen weet dat ze zelf ook zuurstof verbruiken. Alle delen van een plant hebben zuurstof nodig, ook de wortels. De meeste planten halen voor de wortels hun zuurstof uit de bodem. Ook het bodemleven is afhankelijk van zuurstof in de bodem.

Wat gebeurt er als u de grond ophoogt? Door de extra laag grond kan zuurstof moeilijker in de bodem dringen. Het zuurstofgehalte in de bodem wordt daardoor plotseling verlaagt. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort. De wortelactiviteit (en dus groei) wordt hierdoor sterk verminderd en ook het bodemleven verandert.

Planten zijn flexibel en de wortels kunnen zich in de opgehoogde grond uitbreiden tot ze weer aan het oppervlak zitten. Wat echter niet verandert, is de wortelbasis, de plek waar de wortels ontspringen. Deze komt dieper in de grond en dit kan allerlei nadelige consequenties hebben, zoals wortelrot. Hoe groter de plant, des te meer last deze van het ophogen heeft. Bij bomen pakt ophogen van de groeiplaats vaak desastreus uit. Dit is niet direct zichtbaar, want de boom heeft veel reserves. Echter, in de loop van enkele jaren takelt zo’n boom steeds verder af en is de oorzaak allang vergeten.