In ons land zitten bedrijven in de installatietechniek te springen om nieuwe arbeidskrachten. Waar in sommige branches de werkeloosheid als gevolg van de coronacrisis flink oploopt, moet de installatietechniek alle zeilen bijzetten om vacatures gevuld te krijgen. Afgelopen weekeinde werd in Eindhoven een open dag gehouden om daar iets aan te doen. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De open dag was een initiatief van samenwerkende installatiebedrijven en praktijkopleidingscentra in de sector, en maakte deel uit van een landelijke wervingscampagne. Daarin trekken opleidingsfonds Wij Techniek, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd, samen op met opleidingsbedrijven als IW Nederland en TEB Vakschool. Veel carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek, zo heet het.

ChampagneIn het pand van AJ Loots installatietechniek montage in Eindhoven zit Hendrik Schoenmakers van TEB Vakschool geduldig achter een bureau te wachten op mensen die van de open dag hebben gehoord en een kijkje willen komen nemen. Het loopt nog niet bepaald storm. Na twee uur hebben zich nog maar twee geïnteresseerden gemeld. Schoenmakers had dit ongeveer wel verwacht, en rekende vooraf rond de drie kandidaten. “Als het er tien zijn, trek ik een fles champagne open”, zegt hij gekscherend.

De geringe opkomst valt volgens hem te relateren aan het imagoprobleem dat de branche nog steeds heeft. “Veel mensen denken bijvoorbeeld nog aan het ouderwetse loodgietersvak, waar je onder een wasbak ligt en aan leidingen aan het sleutelen bent.” Niets is minder waar, weet Schoenmakers. “Het installatievak is de afgelopen jaren flink veranderd.” Schoenmakers staat op en loopt naar een flinke metalen kast waar een aantal leidingen aan verbonden is. Het blijkt een warmtepomp te zijn. “Een fantastisch stuk techniek”, zegt hij. “De energietransitie brengt sowieso nieuwe techniek en technologie met zich mee. Kijk maar naar de opkomst van zonnepanelen.”

SalarisDe betrokken opleidingsbedrijven leiden beroepskrachten (MBO-niveau) op via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Studenten gaan het grootste deel van de week aan het werk bij één van de leerbedrijven, waar zij worden gekoppeld aan mensen die ervaring hebben in het vak, een zogeheten leermeester. Theorie wordt gegeven op het ROC (in Eindhoven is dat het Summa College). Schoenmakers: “Het mooie is dat je én een vak leert, en ook nog eens salaris ontvangt.”

Een van de mensen die zich zaterdag meldde was een 21-jarige man afkomstig uit Eritrea. Na een gesprek bleek dat de jongeman het liefst wil werken in een klein bedrijf. Schoenmakers: “Dat voelde voor hem veiliger, mede ook omdat hij nog niet zo goed Nederlands spreekt. En nee, dat hoeft geen bezwaar te zijn. Tijdens de theorielessen kunnen we daar extra aandacht aan schenken. Wat dat betreft is het zoeken naar maatwerk.”