Zodra Jan Janssens (85) pensionering in zicht kwam, wist hij één ding zeker: hij moest iets om handen hebben. “Het werd een volkstuin in de kasteeltuin in Geldrop. Ik verbouwde er groenten en dat heb ik tien jaar met veel plezier gedaan.” De kasteeltuin kreeg echter een andere bestemming. “Ja, en toen verpandde ik mijn hart aan draaiorgels”

EINDHOVEN - “Mini-draaiorgels wel te verstaan. Ik kende ze niet, maar omdat ik iets met mijn handen wilde doen schreef ik me in bij het Hobbycentrum in de Eindhovense Paul Krügerlaan. Tot mijn verrassing werden daar door hobbyisten mini-draaiorgels gemaakt. Dat leek me wel een uitdaging. Ten eerste om de buitenkant zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Maar er moest natuurlijk ook een aantrekkelijk leuk deuntje uit kunnen komen en dat viel best tegen. Het binnenste gedeelte waarin de slangen en luchttoevoer naar de orgelpijpen geregeld worden, moet luchtdicht afgesloten worden om valse lucht te voorkomen.

Daarbij ben je bij een mini-orgel gebonden aan de lengte van de orgelpijpen, maar hoe langer de pijpen hoe mooier het geluid.” Dat was een tegenvaller voor Jan. “Om de geluidskwaliteit te verbeteren, besloot ik geen gebruik meer te maken van zogenaamde papieren rollen waarin de muziek was voorgedrukt, maar van kaarten in boekvorm. Dit betekende dat ik het binnenwerk moest aanpassen, wat lukte.” Momenteel is Jan aan zijn derde orgel bezig. “Ik ben altijd op zoek naar bruikbaar eikenhout en ik heb ook eens een lederen stoel die aan de straat stond gestript, zodat ik het leer voor het binnenwerk kon gebruiken.”

Twee draaiorgels hebben een prominent plekje in de hal van de Geldropse woning gekregen, waar Jan al 55 jaar met zijn Riek woont. “Toen we 40 jaar getrouwd waren, hebben we het eerste draaiorgel daadwerkelijk gedraaid,” vertelt ze. Tijdens de orgeltjesdag in Helmond is Jan inmiddels een vaste gast en gedurende de week van het geheugen is hij aanwezig in het Catharinaziekenhuis. “Ik speel vrolijke deuntjes en wanneer ik dan blije gezichten zie, geeft me dat voldoening.”