Er zijn veel manieren om naar de wereld te kijken. Wie een kijkje gaat nemen bij de tentoonstelling Atlas: Mapping the state of the World bij de TU/e zal de wereld met andere ogen gaan bezien. De expositie toont de actuele thema’s van onze planeet met een reeks opzienbarende, confronterende en grappige wereldkaarten. (geschreven door Rob Weekers).
EINDHOVEN - Studium Generale Eindhoven organiseert de eerste tentoonstelling in het gerenoveerde hoofdgebouw van de TU/e. “Het biedt mensen een prima gelegenheid om een kijkje te komen nemen in ons vernieuwde gebouw in het hart van de TU/e”, zegt Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale.
In ‘Atlas: Mapping the State of the World’ ontdek de bezoeker 18 kaarten op een indrukwekkende schaal, die de toestand van de wereld weergeven over onderwerpen als mensenrechten, milieu, gezondheid, rijkdom en armoede, oorlog en politiek. Daarnaast wordt er aan de hand van filmpjes een en ander toegelicht en is er een interactief gedeelte. Zo kunnen bezoekers op een digitale kaart toelichtingen of opmerkingen kwijt. “Dat heeft al flink wat reacties opgeleverd, in een keur aan verschillende talen”, zegt Lucas Asselbergs.
De overzichtstentoonstelling geeft een aardig beeld van hoe het met de wereld is gesteld. “Het is de moeite waard om eens uitgebreid naar de kaarten te kijken, en wat je ziet op je in te laten werken. Het geeft je verrassende inzichten, soms grappig, soms stemt het tot nadenken.”Zo zie je dat wereldwijd het aantal landen dat een democratie kent is toegenomen, hoe is het is gesteld met vrouwenrechten, maar ook kun je in een oogopslag zien welke landen het grootste verbruik van energie op hun naam hebben, en in welke delen van de wereld er sprake is van de grootste schuldenlast.”
De expositie is samengesteld op basis van het boek The State of the World Atlas van Dan Smith. De samenstellers van de atlas hebben een creatieve manier gevonden om data en gegevens op een speelse manier in kaarten te vangen. Zo heeft de VS heeft te maken met een toenemende mate van obesitas onder haar bevolking, getuige een kaart waarop met een knipoog de wereld is verpakt als een hamburgerbroodje (zie foto).
Het middelpunt van de tentoonstelling is één van de meest beroemde kaarten van de moderne geschiedenis: de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648, die de wereld afbeeldt zoals deze in de 17e eeuw bekend en onbekend was. Deze kaart wordt getoond op een enorm tapijt dat de bezoeker uitnodigt om alle hoeken van de wereld en de tentoonstelling te ontdekken.Asselbergs: “De kaart blijkt verrassend accuraat te zijn. Bijzonder knap als je bedenkt dat de makers ervan het moesten doen met beperkte gegevens. Het geeft ook aan dat Nederland in de zeventiende eeuw een absolute wereldmacht was.”
De tentoonstelling is nog te zien tot en met 11 april, en is gratis te bezoeken.