De technologische ontwikkelingen en toepassingen in de medische wereld staan niet niet bepaald stil. Bezoekers van het Catharina Ziekenhuis konden afgelopen week met eigen ogen tijdens de RobotXperience zien én beleven wat een zogeheten operatierobot zoal in zijn mars heeft. “Straks hebben we helemaal geen dokter meer nodig.” (geschreven door Rob Weekers)

EINDHOVEN - In de centrale hal van het ziekenhuis was een speciale opstelling gemaakt waar voor de operatierobot een hoofdrol was weggelegd. Aan de ene kant een soort console waar de bediening plaatsvond, aan de andere zijde een doorzichtige glazen bak waar de ‘robotarmpjes’ de gegeven instructies uitvoerden. Gekozen was voor een ijzeren spiraal waarover een plastic ringetje van de ene naar de andere kant moest worden geschoven. Door met twee vingers aan zowel als de linker- en rechterhand een soort van joysticks te bedienen, en met een blik op een scherm dat een driedimensionaal beeld geeft, had het wel iets weg van een computergame.

FascinerendVoor vier lezers van Groot Eindhoven was een speciale rol weggelegd. Zij mochten uitgedost in operatiekleding zelf ervaren hoe het is om met de robot aan de slag te gaan. “Een fantastische ervaring”, zegt Ad Vermeulen. De techniek staat voor niets.” Lezer Frank Kistemaker steekt zijn enthousiasme over de operatierobot niet onder stoelen of banken. “Het viel me op dat de robot relatief makkelijk te bedienen is, er zit best een logische gedachte achter, een kind kan de was doen. Complimenten voor de ontwerpers. Als je doordenkt, dan kan de robot ook op afstand worden bediend. Een chirurg hoeft dan niet per se meer ter plaatste te zijn. Dat is fascinerend”, zegt Kistemaker.

“Al blijven er natuurlijk altijd mensen nodig die ter plekke zijn.” Ook Emiel Demarteau heeft zich in operatie-outfit gestoken, en neemt ruim de tijd om de mogelijkheden van de robot te testen. “Het heeft mijn verwachtingen overtroffen, superleuk om te doen.” Aan belangstelling voor de RobotXperience geen gebrek. Toeschouwers bekeken nauwkeurig de verrichtingen van de deelnemers, en lieten zich er uitgebreid over informeren. De operatierobot wordt door het ziekenhuis gebruikt voor complexe kankeroperaties.

Voordelen zijn er voor chirurgen die met veel meer precisie hun werk kunnen doen, maar ook voor patiënten die tijdens operaties minder bloedverlies hebben en minder pijn ervaren. “Straks hebben we geen dokters meer nodig”, zegt een man gekscherend. Daar kan chirurg Misha Luypers kort over zijn. “De operatierobot is een prima hulpmiddel, maar de mens is leidend.” Luypers heeft inmiddels al de nodige ervaring met de robot. “Het is net als met autorijden, als je eenmaal weet hoe het werkt, dan gaat het vanzelf.”Met name het feit dat er veel nauwkeuriger kan worden gewerkt is een pré, stelt hij. “Soms gebruiken we hechtdraden die zo dun zijn als een haar, dan is precisie een vereiste.”