Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Roos:

Ik heb een wilde kastanje in de tuin die ziek is. Op het blad verschijnen bruine plekken. Wat kan dit zijn? Moet de boom worden verwijderd in verband met de bomen eromheen?

Antwoord:Uw wilde kastanje of paardenkastanje (Aesculus) heeft last van de paardenkastanjemineermot. Deze vlindersoort legt zijn eitjes specifiek op de bladeren van de paardenkastanje. Andere bomen hebben dus niets te vrezen van de mot, dus de boom om die reden verwijderen is niet nodig. Ook de tamme kastanje is van een ander geslacht (Castanea) en heeft niets te vrezen van de mot.

De paardenkastanjemineermot is een klein motje dat oorspronkelijk uit Azië komt. In het voorjaar komen de motten tevoorschijn en leggen eitjes op het blad. Zodra de eitjes uitkomen, eten de rupsen het bladmoes uit de bladeren waardoor er bruine gangen ontstaan tussen de onder- en bovenkant van het blad. Na het verpoppen komt er een nieuwe mot uit die weer eitjes legt. Per seizoen kunnen er drie generaties voorkomen. Aan het eind van de zomer kan de aantasting daarom zo erg zijn, dat de boom zijn blad laat vallen.

Om de aantasting volgend jaar te verminderen, ruimt u het afgevallen blad op. De mot overwintert op het blad, dus door dit weg te nemen, zorgt u ervoor dat er komend voorjaar minder motten uitkomen. Daarnaast kunt u vanaf april een feromoonval ophangen. Deze val lokt met behulp van een geurstof de mannelijke vlinders. Soms wordt er daarnaast lijmband rondom de stam geadviseerd, maar dit is af te raden, omdat deze methode, anders dan de feromoonval, niet soortspecifiek is en u daarmee ook nuttige insecten vangt.