Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van Job:

Van vroeger ken ik het plantje slaapkamergeluk als een kamerplantje, maar nu zag ik laatst een plantje in een tuin dat hier heel erg op leek. Kan slaapkamergeluk ook in de tuin groeien en bevriest het dan niet?

Antwoord:

Als gevolg van de klimaatverandering lopen de temperaturen vooral in de stad steeds hoger op. Dit brengt met zich mee dat allerlei mediterrane plantensoorten zich kunnen vestigen in het mildere klimaat. Slaapkamergeluk is daar een goed voorbeeld van. Slaapkamergeluk met de mooie wetenschappelijke naam Soleirolia soleirolii is een klein kruipend plantje afkomstig uit het westelijk Mediterrane gebied. De plant wordt al heel lang gebruikt als kamerplant en is zo ook buiten terechtgekomen. Tot een aantal jaar geleden kon deze plant zich niet makkelijk vestigen, omdat het niet bestand is tegen strenge winters.

Nu de winters milder zijn, duikt het plantje op steeds meer plaatsen op. Van nature groeit slaapkamergeluk op vochtige, beschaduwde plaatsen op een rotsachtige ondergrond. Dit komt heel goed overeen met de plekken waar je deze kruiper nu verwilderd kunt aantreffen: tussen bestrating en tegen muren op binnenplaatsen, steegjes, gangetjes en ommuurde tuinen. De plant kan zich sterk uitbreiden en elk afgebroken stukje kan weer verder groeien. Heeft u een beschutte tuin, dan kan slaapkamergeluk prima als bodembedekker worden gebruikt op schaduwrijke plekken.

Het vormt een mooi dicht bladerdek van zo’n 5 cm hoog met een lichtgroene kleur. Op zonnige plekken groeit deze plant minder goed. In dat geval zou u de Corsicaanse munt kunnen gebruiken. Deze mini-muntsoort groeit met hele kleine blaadjes en wordt maar 2-3 cm hoog. De plant geurt heerlijk bij aanraking en is zelfs te gebruiken in de thee.