Tennis op de Eindhovense kaart zetten, is de grootste wens van Guus van der Wolde en Walter van Erven. Om jong en oud in beweging te krijgen, hebben zij een innovatief concept ontwikkeld, waarmee het tweetal de sport en hightech mixt. Het enige dat nu nog ontbreekt is een geschikte locatie. (Geschreven door Martina Roovers)
EINDHOVEN – “Tennis is een onweerstaanbare sport”, vindt het duo, dat elkaar kent van Geldrop Banen. Het sportcomplex sloot in 2013 de deuren. Eigenaar Van Erven verkocht destijds zijn complex en de bijbehorende grond aan het naastgelegen bedrijf Kuhn. Tijdig een nieuwe locatie vinden, lukte niet. Hij heeft de afgelopen jaren echter niet stil gezeten. Onlangs ontmoette het tweetal elkaar weer. Ze bleken dezelfde trend te signaleren. “Onze favoriete sport is een beetje aan het indommelen.” Hoog tijd voor een comeback.
“Tennis is een moeilijke, maar uitdagende sport”, vindt Van Erven. “Wij hebben samen veel kennis en ervaring. Bovendien waren we bij Geldrop Banen ook al innovatief bezig.” Uitgangspunt van hun concept is het ballenkanon. “Als je daarmee traint, kun je na twaalf weken al een wedstrijd spelen. We werkten er al mee in onze tijd bij het Geldropse sportcomplex. Net als veel andere apparaten heeft ook het kanon zich enorm ontwikkeld. De ballen komen niet meer recht van voren, maar laten je van links naar rechts rennen. Bovendien willen mensen, en vooral de jeugd, meer beleving.”
Daarmee zegt Van Erven dat zij het tennis met hun formule zodanig populair brengen, dat het uitdagend is en blijft. Om te laten zien hoe het werkt, hebben zij een flitsend filmpje gemaakt, waarin te zien is dat het ballenkanon de ballen uitspuugt en de speler ze probeert te raken, terwijl op een led-scherm zijn tegenstander staat. Vergelijk het met het spel Wii, maar dan op een heuse tennisbaan. Bovendien communiceert de vloer met het kanon, zodat de ballen sneller of langzamer naar je toe komen. “Voor de allerkleinsten kun je op het scherm eventueel een target plaatsen, waartegen zij slaan. Vijf keer raak, is een duim omhoog. Je kunt ook levels erin brengen, zodat je steeds beter wordt, omdat je natuurlijk in levels wilt stijgen.”
Perfecte matchVan der Wolde: “Tennis is goed voor het brein, volgens neurowetenschapper Erik Scherder. Je beweegt, wordt uitgedaagd, doet nieuwe dingen en het spel is nooit hetzelfde. Dat is essentieel voor het brein van jonge kinderen. Bovendien kan iedereen, van 5 tot 85 jaar, middels het kanon leren tennissen, omdat je een optimaal spel kunt creëren.”
Enige probleem dat het duo nu nog ondervindt is het vinden van een geschikte locatie. Inmiddels zijn zij in gesprek met de gemeente Eindhoven. “Eindhoven staat voor techniek, design, kennis en sport. Wij ook, dus we zijn een perfecte match.” De KNLTB omarmt het initiatief, maar de mannen hebben ook de politiek nodig. “Het staat inmiddels op de agenda.”