Eindhoven was vorige week even het middelpunt van tatoeërend Nederland. Van heinde en verre kwamen mensen naar sporthal Tivoli om tijdens de Eindhoven Tattoo Convention te zien wat er op tattoo-gebied te beleven valt, en niet in de laatste plaats om zelf een nieuwe huidversiering te laten zetten. Realistisch, freestyle, tribals, oldschool, polynesisch of oriëntaals, aan variatie geen gebrek. (Geschreven door Rob Weekers).

EINDHOVEN - Drijvende kracht achter het evenement is Andy Spaan, in het wereldje beter bekend als Andy Bonzai. De oud-Eindhovenaar woont in Vlissingen maar heeft zijn geboortestad nog altijd in het hart gesloten. Andy (48) heeft zijn sporen verdiend in het wereldje. Jarenlang runde hun verschillende tattooshops. Vreemd genoeg heeft hij zelf nooit de naald gehanteerd. Andy is, hoe kan het ook anders, zelf rijkelijk bedeeld met tattoos. Tot zijn spijt zal er geen meer bijkomen. “Ik slik bloedverdunners. Als ik nu word getatoeëerd, prikken ze me lek.”

Aan een verloren weddenschap hield Andy zijn eerste tattoo over, een afbeelding van stripfiguur Joop Klepzeiker. “Die heb ik op mijn kont laten zetten. Was een pijnlijke ervaring.” Niettemin had de oud-Eindhovenaar de smaak te pakken. “Alles heb ik door vrienden en bekenden laten zetten, al mijn tattoos vertellen een verhaal.” In de loop van de jaren kleurde zijn lijf bonter. Andy Bonzai raakte in de greep van alles wat met tatoeages te maken heeft, en stak onder andere zijn licht op in Azië om met eigen ogen tattoomeesters aan het werk te zien.Het taboe van het hebben van tatoeages behoort al een tijd tot het verleden, weet ook Andy.

“Dat was vroeger wel anders. Tegenwoordig kijkt niemand er meer vanop, en is het bijna vreemd als je er geen hebt, zeker onder jongeren. Die populariteit heeft ook een keerzijde. In het wereldje zijn nog veel beunhazen werkzaam die maar wat aanklooien. Verkeerd materiaal, slechte inkt, naalden zo dik als breinaalden, huidinfecties. Andy gruwt ervan. “Tatoeëren is een vak. Vandaar ook deze tattoo-beurs. De tattoo-artiesten die hier te vinden zijn, zijn allemaal gecertificeerd. Ik weet wat ik in huis haal. Dat is voor onze bezoekers wel zo prettig. Of je hier nu komt voor je eerste tattoo, of voor je tiende, dat maakt niets uit. Trouwens, er zijn ook veel mensen die twijfelen, want waar en bij wie kun je terecht? Hier kunnen mensen zich prima oriënteren.” Als Andy zijn rondje door de sporthal maakt, heeft hij aan aanspraak geen gebrek. “Uiteindelijk is het een klein wereldje. Goed er is concurrentie, maar er is ook veel respect voor elkaars werk.”

Op een van de ‘behandeltafels’ werkt een tattoo-artiest aan een kleurrijke afbeelding die op het bovenbeen van Elise uit Nijmegen wordt gezet. “Nee, echt pijn doet het niet, en bovendien wen je er aan. Het is vooral een kwestie van geduld hebben”, zegt de Nijmeegse. “En van concentratie en de tijd ervoor nemen”, zegt de man die verantwoordelijk is voor het lichaamskunstwerk.