De extreem droge zomer heeft zijn sporen nagelaten. Boeren en tuinders zagen hun oogst als gevolg van de droogte geheel of gedeeltelijk mislukken. In de Eindhovense wijk Bennekel hielden de beheerders van stadstuin Tineltuin hun rug recht. Met vereende krachten waren vrijwilligers avond aan avond in de weer met emmers water om de strijd met de droogte aan te gaan. Niet geheel zonder succes, want dorstige pompoenen hebben veel water nodig.

EINDHOVEN - Een aantal jaren gelden verwoestte een brand wijkgebouw De Ketting aan de Tinelstraat. Gevolg: een braakliggend terrein midden in de wijk. Woonbedrijf, eigenaar van het terrein, polste bij de wijkbewoners wat de beste tijdelijke invulling ervan zou kunnen zijn. Een moestuin waar buurtgenoten samen kunnen tuinieren bleek een sterke voorkeur te hebben. Inmiddels is de tuin alles behalve een doorsnee moestuin geworden. Pompoenen te kust en te keur, in een siertuin naar Chinees model.

Anna Chang is een van de drijvende krachten van het Tineltuintje. De van oorsprong uit Taiwan afkomstige Chang vond inspiratie in haar vaderland. Daar is het kweken van pompoenen tot ware kunst verheven. Door de hoogte in te werken worden pompoenen daar gevormd tot groene muren of zelfs tunnels. “Een prachtig gezicht”, zegt Chang. “Bezoekers van zulke tuinen staan in de rij om er een kijkje te mogen nemen. Dat moet hier ook kunnen!”

Wie nu een kijkje gaat nemen bij het Tineltuintje kan zien wat Anna Chang voor ogen heeft met het initiatief. Niettemin is de tunnel niet helemaal dichtgegroeid en zijn de pompoenen aan de kleine kant. “Geen regen”, verzucht Chang. “Het was om gek van te worden.” Anja de Pon, een van de vrijwilligers met een eigen stukje grond op de stadstuin, kan er wel om lachen. “Niets aan te doen. We hebben de schade kunnen beperken door water op te pompen. Maar dat gesjouw met al die emmers...Als er nu regen valt, dan juichen we. We lijken wel boeren.”

TroostEen troost is er nog wel. Waar het seizoen voor de Europese pompoenen zo’n beetje op zijn einde loopt, kunnen de Chinese pompoenen nog een tijdje door. En da’s goed nieuws voor meneer Chang (geen familie) die zorgt draagt voor het Chinees hoekje van de tuin. Chang heeft zelfs al plannen voor een nieuw tuinontwerp, dat volgend jaar zijn beslag gaat krijgen. Dat ook scholieren bij het project worden betrokken heeft een meerwaarde. Evenals het feit dat biologisch tuinieren hier voorop staat. In een gedeelte van de tuin staan bijvoorbeeld planten die insecten aantrekken, en de komst van zonnepanelen is een vurige wens van de vrijwilligers.”

“In de tuin ontmoeten buurtbewoners elkaar”, zegt De Pon. “Het is een internationaal gebeuren, dat maakt het leuk.” Voor Anna Chang heeft het bezig zijn in de tuin ook een heilzame werking. “Het is vaak druk in mijn hoofd, maar hier kom ik rust.”