Om contacten te bevorderen zet de Stichting Turkse Gemeenschap jaarlijks tijdens de ramadan de deuren van de Mevlana Moskee open. Genodigden schuiven aan bij de iftar, de maaltijd die direct na zonsondergang wordt genuttigd. Ze heeft flink uitgepakt om alle monden rijkelijk te voeden.
EINDHOVEN - Onder anderen vertegenwoordigers van de Stichting Doornakkers, WIJeindhoven, buurtbewoners, de gebiedscoördinator van de gemeente Eindhoven, wethouder Yasin Torunoglu en raadslid Mary-Ann Schreurs prikken een vorkje mee tijdens de iftar in de Tongelrese moskee. Druppelsgewijs wandelen alle gasten binnen. Tegelijkertijd wordt het eten opgewarmd, dat de leden van de vrouwenvereniging hebben klaargemaakt. Op tafel staan stukken watermeloen, Turks brood, een rijstpuddinkje, baklava, börek, dadels, water en fris. Je zou denken dat het voor de moslims met een lege maag een moeilijk moment is. Zij hebben immers ruim vijftien uur niets gegeten en gedronken. “Het valt reuze mee. Je went eraan. De eerste dag van de ramadan is niet leuk, maar daarna gaat het prima. Je sluit jezelf ervoor af. Bovendien weet je waarvoor je het doet.”
Redenen voor het vasten tijdens de ramadan is zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Het versterkt bovendien het gevoel van verbondenheid. “Het vasten laat ons voelen hoe het is om honger te hebben. Er leven mensen op de wereld, die niets hebben, altijd honger. Door te vasten, leef je jezelf in.” Daarnaast biedt de ramadan gelegenheid tot vasthoudendheid, discipline en uithoudingsvermogen.
Dadels en waterOm 21.39 uur gaat de zon onder en mogen moslims het vasten verbreken. De iftar begint met dadels en water, om vervolgens langs het buffet te lopen en allerlei Turkse lekkernijen op te scheppen. “Het is vooral ook een moment van bezinning en verbinding. Door onze moskeedeur te openen gaan we de dialoog aan.” De iftar is overigens niet iedere dag zo uitgebreid. Wel wordt er veelal samen gegeten met families. “Het voelt dan alsof we elke dag een ‘kerstdiner’ nuttigen.”