Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Groenewegen:
In mijn tuin staat een oude jeneverbesstruik met een vreemde vergroeiing. Een van de takken heeft een verdikking halverwege met kleine uitstulpingen er aan. In het voorjaar kleuren deze feloranje. De vergroeiing zit er al jaren. Weet u wat dit is?
Antwoord:Het gaat hier om een organisme waarover veel vragen zijn, maar dan in een andere context. In de tak leeft de schimmel peren-jeneverbesroest. Deze schimmel is verantwoordelijk voor de roestvlekjes op het blad van perenbomen, maar leeft dus ook op jeneverbes. De peren-jeneverbesroest (Gymnosporangium sabinae) heeft een specifieke levenswijze. Deze schimmel heeft twee plantensoorten als gastheer nodig om te kunnen overleven. In het groeiseizoen dringt de schimmel het blad binnen van een peer waardoor er een roestvormige oranje vlek in het blad ontstaat. Na enige tijd wordt er aan de onderkant een vruchtlichaam gevormd, waaruit sporen vrijkomen.
In het najaar valt het blad van de peer af en heeft de peren-jeneverbesroest een andere gastheer nodig om de winter te overleven. De sporen die uit het blad vrijkomen kiemen daarom op een jeneverbesstruik (Juniperus). Hier leeft de schimmel in het hout en vormt oranje vruchtlichamen waaruit sporen worden verspreid die weer op de peer belanden. Zo is deze bijzondere cyclus rond. In de tak van een jeneverbes kan de schimmel jarenlang blijven voortbestaan.
Dit is de vergroeiing die u in uw jeneverbes ziet. Voor de struik zelf is het onschadelijk, maar het is dus wel een besmettingshaard voor perenroest in de buurt. Heeft u zelf een perenboom dan weet u zeker dat de roest op het blad hiervandaan komt. Met beide plantensoorten in de tuin is het niet mogelijk om dit te voorkomen.