Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van meneer Lamers:
Onze perenboom heeft een ziekte. De uitlopende blaadjes zitten vol met bultjes die rood verkleuren. Dit lijkt me niet goed voor de boom en ik ben bang dat het ten koste gaat van de perenoogst. Wat is het en kan ik er iets aan doen?
Antwoord:De bultjes op het blad van uw peer worden veroorzaakt door de perengalmijt. Dit ziektebeeld wordt perenpokziekte genoemd. Het is een ziekte die zorgt voor vervorming van het blad, maar de vruchten blijven meestal ongemoeid. De perengalmijt (Phytopsis pyri) is een hele kleine spinachtige van zo’n 0,2 mm groot. De mijt leeft jaarrond op de perenboom. In de winter overwintert het diertje in de takken en bladknoppen. Met het uitlopen van de knoppen in het voorjaar verhuizen de galmijten naar de jonge bladeren. Daar prikken ze met hun zuigsnuit cellen aan voor het plantensap en veroorzaken daarbij blaasvorming.
Dit zijn de roodverkleurende bultjes die u ziet. Als het blad uitgroeit, leeft de perengalmijt verder in het blad dat verdikkingen krijgt die geel en uiteindelijk zwart verkleuren. De vruchten kunnen soms ook aangetast worden, waardoor ze ruwe plekken vertonen. De aantasting moet u niet verwarren met het veelvoorkomende perenroest, want dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel. Bij deze laatste ziekte verschijnen er oranje vlekken op het blad en een typische vergroeiing aan de onderzijde. Omdat de perengalmijt het grootste deel van het groeiseizoen in de perenboom verscholen zit, is bestrijding lastig.
Alleen bij het uitlopen van de knoppen is het zinvol om het te bespuiten met spuitzwavel. Herhaal dit enkele keren met een tussenpoos van 7-10 dagen. Doet u niets, dan heeft u een gastvrije perenboom en met wat geluk toch een mooie oogst.