Wat is de identiteit van Eindhoven, én van de verschillende stadsdelen in het bijzonder? Museum door de Stad probeert een antwoord te vinden op deze vraag met een rondtrekkend museum dat afgelopen week in Woensel neerstreek.
Door Rob Weekers
EINDHOVEN - Hij is niet te missen. De Toren van Woensel, zoals het museum tijdelijk heet. Op de parkeerplaats van winkelcentrum Woensel bij de Genovevalaan is het pop-up museum een blikvanger. Een toren staat staat symbool voor de kerktoren die ieder dorp vroeger had. Aanleiding voor het initiatief is het bestaan van honderd jaar Groot-Eindhoven. Elke twee weken strijkt het museum neer in andere stadsdelen: Stratum, Tongelre, Strijp, Gestel en Eindhoven centrum. Centraal staat de vraag hoe de stadsdelen zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld, en hoe de bewoners dat hebben ervaren.
Vertelmachine
Voor het ontwerp van het museum tekende Plug-in-City by Bygg Architecture and Design. Daarnaast zijn onder andere ook de bibliotheek en de TU/e betrokken bij het initiatief. Jelle Mastenbroek en Daniël de Bruin vragen inwoners met de Vertelmachine wat zij van hun stadsdeel vinden. Florian de Visser en Lian Kroes maken met Panorama Eindhoven een subjectieve skyline van Eindhoven. De installatie ‘Hoe groots is Eindhoven?’ van Zoë Jacobs maakt een omtrek van bezoekers om te zien hoe de gemiddelde inwoner van Eindhoven eruit ziet.
Feitjes en weetjes
Henk van der Veen staat met interesse de gegevens te bekijken op een informatiepaneel waarop enkele weetjes te zien zijn over de Eindhovens stadsdelen. Van der Veen woont bijna 50 jaar in Woensel, maar komt oorspronkelijk uit Strijp. Volgens Van der Veen valt Woensel het best te omschrijven als een ‘stad in de stad’. Dé Woenselnaar bestaat volgens hem dan ook niet. Maar wel degelijk zijn er verschillen met andere stadsdelen. Van der Veen kwalificeert Strijp bijvoorbeeld als dorpser en gemoedelijker. “Maar daar is niet mis mee, hoor.” Niettemin peinst Van der Veen er niet over Woensel ooit te verlaten. “Ik heb het hier nog steeds prima naar mijn zin.”
‘Geef mij Woensel maar’
Dat geldt ook voor Wanita en Wafae. De jongedames staan bij een soort van draaischijf, Wheel of Woensel, die is gekoppeld aan een monitor. Het is voor het tweetal nog even puzzelen hoe de installatie moet worden bediend, en krijgen prompt hulp van Tomas Gecevicius. De TU/e-student, afkomstig uit Litouwen, is geeft bezoekers tekst en uitleg. Wafae: “Meer variatie in eetgelegenheden zou wel fijn zijn. Als ik bijvoorbeeld halal sushi moet eten kan ik hier niet terecht, maar moet ik naar de Randstad.” Voor Wanita mag het winkelaanbod een stuk uitgebreider. Niettemin is het prima wonen in Woensel. Wanita: “Ik heb familie in Strijp, maar daar zou ik toch echt niet willen wonen. Geef mij Woensel maar.” Wafae: “Het is hier niet te druk, en we hebben alles bij de hand. Woensel is eigenlijk precies goed.”