Klimaatverandering, fakenieuws, etnisch profileren. Onderwerpen die de media blijven bezighouden. Niet in de laatste plaats omdat ze goed zijn voor discussie en maatschappelijk debat. Maar worden we -of we nu willen of niet- soms op het verkeerde been gezet, gemanipuleerd? In de Angstfabriek, een fictieve nepfabriek, die komende vrijdag op Strijp-S de deuren opent, wordt geprobeerd een en ander inzichtelijk te maken. (Door Rob Weekers)
EINDHOVEN - De Angstfabriek is een fictieve plek waar technieken om ons bang te maken en producten die ons veiliger laten voelen worden ontwikkeld, getest en geperfectioneerd. Van (nep)nieuwsberichten tot onconventionele veiligheidsgadgets, deze zogeheten fake fear factory speelt handig in op onze maatschappelijke angsten voor zaken als terreur en klimaatverandering. Het publiek krijgt nu de kans om een ‘kijkje achter de schermen’ te nemen bij deze angstproducent.
InvalshoekLuc Lauwers, een van de drijvende krachten van De Angstfabriek, stelt nadrukkelijk dat De Angstfabriek zaken als waarheid en werkelijkheid ook niet in pacht heeft. “We laten zien dat je soms met een andere blik naar onderwerpen kan kijken. Wat voor foto’s plaatsen kranten bijvoorbeeld bij een artikel over vluchtelingen, en wat voor woorden worden daarbij gebruikt? Met omschrijvingen als ‘een tsunami aan vluchtelingen’ wordt geappelleerd aan iets wat rampzalig is, en wat zorgt voor angst. Terwijl je ook voor een andere invalshoek zou kunnen kiezen.”
Een bezoek aan de De Angstfabriek is een theatrale ervaring waarbij het publiek in kleine groepjes door verschillende interactieve ruimtes wordt geleid en op bijzondere wijze undercover gaat in de wereld van de angsteconomie. Deelnemers gaan op een interactieve ontdekkingsreis. “We maken géén politieke statement”, benadrukt Lauwers. “We spelen we met de waarheid.”
Na afloop is er gelegenheid om te discussiëren en ervaringen uit te wisselen. Erg belangrijk, vindt Lauwers. “Een van onze doelstellingen is om mensen meer bewust maken van de wereld om hen heen, dat er soms meerdere kanten zitten aan onderwerpen die we in de krant, radio, internet of tv krijgen voorgeschoteld. Neem nu de discussie over de klimaatverandering. Veel mensen blijven vasthouden aan hun eigen perceptie. Dat is best verklaarbaar, mensen willen graag worden bevestigd in hun mening. Niettemin kunnen meningen veranderen.”
Wethouder List-de Roos verzorgt vrijdag de opening van De Angstfabriek. Daarna is er onder andere een een mini-college van beeldend kunstenaar Roos van Geffen en een spoken word van de Syrische dichter Bakr al Jaber. De Angstfabriek is in Eindhoven te zien op Strijp-S, naast het Ketelhuis (Ketelhuisplein 1). Van 21 augustus tot en met 18 oktober, op donderdag- en vrijdagavond en zaterdagmiddag.
www.angstfabriek.nl