‘75 jaar bevrijding’. Het onderwerp houdt Eindhovenaar Ivo Rigter sr. flink bezig. Met zijn bedrijf BAIV restaureert hij voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is hij actief betrokken bij verschillende stichtingen die de bevrijding van Brabant beter op de kaart willen zetten. (Door Roy de Leijer)

MAARHEEZE - Eerder dit voorjaar hield BAIV (British American Infantry Vehicles) een D-Day experience in Normandië. Voor het belevingsevenement werd bijna honderd ton aan materieel, waaronder verkenningsvoertuigen en halftracks naar Frankrijk gereden. Op een steenworp afstand van Omaha Beach, een van de vijf landingszones voor de geallieerde invasie op 6 juni 1944, werd een groot tentenkamp opgeslagen. Bij Omaha Beach vielen duizenden doden. “De herdenking op het strand op 6 juni was een bijzonder emotioneel gebeuren. Er zijn veel tranen gevloeid”, vertelt Rigter.

Met deelnemers uit onder meer Amerika en Guatemala werd op een authentieke manier D-Day herbeleefd. Deze beleving draagt bij aan een betere bewustwording, aldus Rigter: “Met onze voertuigen hebben we de plekken bezocht waar destijds gevochten is. Dit heeft veel indruk gemaakt. Niet alleen op onze gasten, maar ook op mijn personeel.”

RestaurerenDe Eindhovenaar begon jaren geleden met het restaureren en verzamelen van historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Zeven jaar geleden zag BAIV het levenslicht. In de werkplaats op bedrijventerrein Het Rondven in Maarheeze werken veertien medewerkers. Op de huidige hoofdlocatie groeit het bedrijf uit zijn jasje. Rigter: “Voorlopig hebben we de intentie om naar het terrein van het museum Bevrijdende Vleugels in Best te verhuizen.”

MuseaBAIV werkt in opdracht van musea én mensen die echt willen rijden met een voertuig. Veel voertuigen die in Maarheeze onder handen zijn genomen rijden deze maand mee in de historische tochten die in het kader van de herdenking van Operatie Market Garden worden gehouden.

DrukdoendeOok buiten de werkplaats is Rigter drukdoende met 75 jaar bevrijding. Hij is bestuurslid van de Crossroads Brabant ‘40-’45. Rigter: “Deze stichting is opgericht om de bevrijding van Brabant beter op de kaart te zetten. Hiervoor hebben we onder meer het plan opgepakt om in iedere plaats een persoonlijk verhaal op te halen en te presenteren.”

RealisatieAls bestuurslid van de stichting Generaal Maczek Museum is hij betrokken bij de realisatie van het Generaal Maczek Memorial in Breda. Met het monument wordt de bijdrage herdacht en erkend die Poolse strijders hebben geleverd aan de bevrijding van Nederland.

Rigter: “Veel Polen zijn hier na de oorlog noodgedwongen gebleven, omdat de Russen hun thuisland hadden bezet.”