Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Roberts:
Van mijn vakantieadres heb ik een paar knolletjes van een blauwe waterlelie meegenomen en thuis opgekweekt. Er is blad aangekomen, maar nog geen bloemen. Moet ik de plant binnenhalen in de winter? Ik wil hem graag volgend jaar zien bloeien.
Antwoord:De blauwgekleurde bloemen van een waterlelie spreken voor veel mensen tot de verbeelding en doen denken aan tropische oorden. Dat is niet onterecht, want waterlelies met blauwe bloemen zijn van tropische origine en verlangen een warme standplaats. Ook zijn ze niet winterhard, dus het vorstvrij overwinteren is een must. Het is niet zeker of u wel een echte waterlelie heeft meegenomen, want het zou ook een lotus kunnen zijn. De lotus (Nelumbo nucifera) groeit op dezelfde wijze als de waterlelie, maar de bladeren zweven boven het water en het vruchtbeginsel in het midden van de bloem heeft de vorm van een peperstrooibusje.
Zowel de tropische lelie als de lotus zijn zeer snelle groeiers en hebben een rijke vijverbodem nodig. Vanaf september sterven de bladeren langzaam af en komt de plant in winterrust. U kunt de wortelstok dan uit de vijver halen en in een bak of speciekuip vorstvrij wegzetten. De wortelstok hoeft niet onder water te staan, maar moet wel vochtig blijven. Overwinteren kan het beste op een lichte plek bij minimaal 10° C. Vanaf eind april kan de plant weer naar buiten.
In Nederland wordt de blauwe waterlelie Nymphaea capensis ‘King of the Blues’ af en toe verkocht. De stervormige geurende bloemen steken een stukje boven het water uit en zijn intens violetblauw met een geel hart. De lelie is geschikt voor een terrasvijver in de volle zon en kan zo ook makkelijk binnen worden gezet in de winter.