De Tuin In
Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van Claire:
Ik heb een probleem met mijn euphorbiacactus. Ik heb de cactus al een aantal jaren en geef eens per twee weken een klein beetje water. We hebben de cactus wat donkerder neergezet, zo’n negen maanden geleden. Nu is de onderkant van de stam helemaal bruin/zwart geworden. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord:Cactussen zijn aangepast aan extreme omstandigheden qua zon en droogte, maar ze kunnen een teveel aan vocht slecht verdragen. Waarschijnlijk heeft uw cactus te veel water gekregen, want eens per maand een beetje water is meer dan genoeg in het najaar en de winter.
Er kunnen twee redenen zijn waarom er een bruinverkleuring van de basis optreedt. Als de cactus op deze plek nog stevig aanvoelt en kunt u de stam niet indrukken, dan zal de bruine plek een verkurking zijn. Dit is een beschadiging die de plant zelf heeft hersteld door een soort wondweefsel te maken. Deze kurkplek verdwijnt niet meer, maar de cactus kan er prima verder mee leven. Verkurking kan onder meer ontstaan als gevolg van luisaantasting of aantasting door een te koude standplaats.
Als de bruine plek op de stam ingedrukt kan worden en zacht aanvoelt, dan is het rot. Meestal ontstaat rot bij de basis van de cactus als gevolg van een te vochtige bodem. Dit heeft wortelrot tot gevolg. Om de plant te redden zijn rigoureuze maatregelen nodig. De cactus dient uit de grond te worden gehaald om het wortelgestel te inspecteren. Alle niet vitale en afgestorven wortels worden hierbij verwijderd. Om de aantasting door rot te stoppen kan de cactus het beste drogen. De plant kan gerust een week of langer boven de grond blijven. Gebruik vervolgens verse cactusaarde om de cactus daarna weer op te potten.