Opeens torende het daar boven de wijkbewoners uit, een uit de kluiten gewassen vraag: paradijs of vuilstort? Een paar dagen later waren de containers op het Willaertplein veranderd in vrolijke strandtentjes op Costa del Bennekel. De groeten, ge kunt hier van de grond eten. De trotse bewoners van de Bennekel worden even met hun neus op de feiten gedrukt. Er zwerft namelijk behoorlijk wat afval door de straten.

EINDHOVEN - Tante Netty heeft de handen ineengeslagen met Bouke Bruins en Fieke Van Berkom van Boyscout Designer om te ontdekken wat hier aan de hand is. En dat lokt al direct flink wat reactie uit. Dat is ook precies de bedoeling van Bouke: “Het grotere probleem is de algemene verloedering van de wijk. Overal afval, veel achterstallig onderhoud. Het is een signaal naar de inwoners dat er niet om ze wordt gegeven. Er worden alleen maar dingen van ze gevraagd”, weet Bouke.

“We gaan nu met opvallende acties de straat op, geven zo veel mogelijk positieve aandacht. Ze moeten constant onze aanwezigheid voelen. Dan gaan we het gesprek aan en halen we uit de mensen wat ze nodig hebben voor hun wijk.” Bouke werkt volgens de Observeren-Reageren-Acteren-methode en gaat daarbij confrontatie niet uit de weg. Hij maakt fysiek werk dat de publieke ruimte naar een hoger niveau tilt. En daarmee ook de gebruikers van die ruimte, in dit geval de bewoners van de Bennekel.

De trots versterkenDie bewoners zijn behoorlijk trots op hun wijk. Daar kwam Tante Netty, samen met ontwerper Geert Snijders, het afgelopen jaar achter, met als resultaat een slogan voor de wijk: IK BENNEKEL. Een slogan die de krachten van de wijk bundelt en staat voor de trots die alle buurtbewoners met zich meedragen. Je mag er zelf zijn en samen maak je de wijk. De slogan vormt nu het uitgangspunt van een reeks projecten waarin Tante Netty steeds andere aspecten van de saamhorigheid onderzoekt: Wat Bennekel? Wie Bennekel? Hoe Bennekel? Met als doel de onderlinge verbinding van de wijkbewoners met elkaar en de wijk duurzaam te versterken.

Tante NettyGeboren en getogen in het Eindhovense Woensel-West, maar ondertussen op steeds meer plekken binnen en buiten de stad actief. Tante Netty koppelt jonge kunstenaars en designers aan sociale uitdagingen om tot nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen te komen. Dat doen ze voor bedrijven, wijken, kleine en grote groepen mensen. Ze zorgen dat alles supergoed geregeld wordt en de kwaliteit hoog is, zodat maker en opdrachtgever bij elk project kunnen groeien. Zo pakken ze sociale uitdagingen aan én dragen ze bij aan een gezond en betrokken cultureel klimaat. In Nederland en verder.