Vanaf eind januari kun je op zaterdag en zondag in het Philips Museum terecht voor minicolleges over uiteenlopende onderwerpen. Bezoekers krijgen een toegankelijke museumles over een onderwerp uit de techniekgeschiedenis waarbij Philips een grote rol heeft gespeeld of speelt. De docent is een Philips-kenner en heeft jarenlang ervaring op gedaan binnen het bedrijf.

EINDHOVEN - De colleges zijn ontwikkeld om te begrijpen waar de technologie in ons dagelijks leven vandaan komt. Apparaten als radio’s, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een interessante techniekgeschiedenis die nog steeds gaande is. Met de minicolleges gaan de museumdocenten dieper in op deze techniekgeschiedenis van de 20e eeuw. Deze wordt uiteengerafeld in verschillende onderwerpen, waarbij Philips grote betrokkenheid had.

De onderwerpen variëren elke weekenddag. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het verschil tussen analoog en digitaal? Wil je de verhalen horen van een oud-medewerker die vroeger de bekende gloeilampen maakte en veel over de productie van glas weet? Of iets leren over de evolutie van radiolamp naar ledlamp? Er worden zeven uiteenlopende onderwerpen verteld van binnenuit, door een kenner met oog voor zijn publiek.

Nieuwe verbanden

De kick-off van de minicolleges was dinsdag 21 januari, op die dag waren alle colleges achter elkaar te zien. Een museumbezoeker: “De museumdocenten hebben zoveel ervaring. Ik heb ademloos zitten luisteren naar de verhalen. Ze lieten me nieuwe verbanden zien in de techniekgeschiedenis.”

De minicolleges zijn gratis toegankelijk met een museumticket of Museumkaart. Vanaf nu op bijna elke zaterdag en zondag te zien om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De minicolleges zijn qua niveau geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 15 jaar. Alle informatie en speeldata zijn op de volgende website te vinden:

philips.nl/a-w/philips-museum/activiteiten/minicolleges.html