Of hij op een Angolese televisiezender toe wilde lichten hoe Nederland de coronacrisis bestrijdt. Edson Mutunda, werkzaam op bij afdeling bloedafname in het Catharina Ziekenhuis, deed het met verve. (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN - Nu is de geboren Angolees, die op zijn elfde naar Nederland emigreerde, wel gewend om een camera op zijn neus te hebben. De Bestenaar (30) is behalve ziekenhuismedewerker ook muzikant. Onder de artiestennaam Edman maakt hij rapmuziek en neemt hij clips op. “De redactie van de zender was benieuwd hoe wij de crisis in Nederland bestrijden. Tegelijkertijd maak ik mij zorgen over mijn thuisland. Er zijn ‘pas’ twee mensen overleden aan het virus, maar als het net als hier uit de hand loopt, houd ik mijn hart vast.”

Op straatMutunda weet dat de gezondheidszorg in Nederland een stuk toereikender is dan in Angola. “En: de Angolese maatschappij en economie speelt zich af op straat. Als mensen wekenlang naar binnen toe moeten, hebben ze geen inkomen.” Mutunda maakt de crisis in Nederland van dichtbij mee. Van héél dichtbij. Dagelijks neemt hij bloed af bij coronapatiënten. “Het was en is heel spannend. Na een tijdje went het, dat zeker. Het hoort erbij. Je bent mentaal voorbereid. Maar de angst die je bij de patiënten en collega’s ziet, is heftig.”

Toch is hij maar wat blij met zijn dienstverband bij het Catharina. Hij heeft een huis, een vriendin en twee kinderen: Gino (10) en Zani (7). “Dan kun je niet gokken op muziek. Een vaste baan is toch wel handig voor bijvoorbeeld een hypotheek”, vertelt hij al lachend. Zijn ervaringen in deze roerige tijden zullen beslist terug te horen zijn op zijn aanstaande album. “Het ziekenhuis leert me veel dingen. Vooral dankbaarheid.”