Archipel De Landrijt aan de Drosserstraat in Eindhoven is onlangs gestart met project dat zich met name richt op jong dementerenden. Op de dagbesteding Werk & Talent van De Landrijt sleutelen iedere vrijdag een aantal mensen met vol enthousiasme aan fietsen en verrichten kleine reparaties, van banden plakken tot spaken vervangen. “Mensen doen er weer toe!” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Initiatiefnemers van het project zijn Reinier Koelink en Ralf van der Plas van De Landrijt. Ervoor zorgen dat mensen weer een nuttige dagbesteding krijgen, is de insteek. Het fietsenproject lijkt zijn eerste vruchten af te werpen. “We zitten nog in de opstartfase, alles moet nog vorm krijgen, maar er ligt al een mooie basis.”

Sigmans Tweewielers uit Bakel heeft een flink aantal fietsen (opknappertjes) beschikbaar gesteld waar de deelnemers aan het project nog wel even mee bezig zijn. De gerepareerde fietsen vinden hun weg naar mensen die het financieel moeilijk hebben. Daarnaast bieden de deelnemers aan het fietsenproject ook hun diensten aan voor commerciële diensten als bijvoorbeeld Swapfiets. “Met het broodtrommeltje onder de arm naar het werk”, lacht Van der Plas. “Veel jong dementerenden zijn in een sociaal isolement terechtgekomen, voor hen is het fantastisch om weer een zinvolle besteding om handen te hebben.” Koelink: “Het geeft ze meer zelfvertrouwen, ze doen er weer toe.”

In een tot werkplaats ingerichte ruimte van De Landrijt staat Manuel Kanters op zijn gemakje aan een racefiets te sleutelen. Hij heeft er zichtbaar plezier in. “Uitzoeken hoe iets werkt en dan kijken of het lukt om het te maken, da’s leuk om te doen.” Collega Gerard Berkers valt hem bij: “Je moet ook een beetje handig zijn om dit te kunnen doen, en dat ben ik wel. Maar ook is het leuk om hier met anderen een praatje te maken. Mijn wereld is best klein geworden, hier heb ik weer wat om handen en zie ik andere mensen, dat is fijn.”

Specifieke aanpakReinier Koelink houdt een oogje in het zeil, en helpt waar nodig zo nu en dan een handje mee. “Kijken wat mensen kunnen, wat vind je leuk om te doen? Een aantal van onze deelnemers heeft niet-aangeboren hersenletsel, alzheimer, of heeft het syndroom van Korsakov, dat vereist een specifieke aanpak, maatwerk als het ware. Het is geen spelletje voor ons, geen bezigheidstherapie, we pakken dit serieus aan”, zegt Koelink, die in het project helemaal op zijn plek is. “Hier kan ik zorg en begeleiding van mensen en mijn passie voor techniek combineren!”

Nu nog wordt er een keer in de week gewerkt tijdens het fietsenproject. Als het aan Koelink en Van der Plas ligt wordt dat flink opgevoerd naar vijf maal in de week. Bovendien is het bedoeling dat mensen in de wijk ook aankloppen bij de Landrijt voor het verrichten van kleine reparaties aan hun fiets. “Wel even bellen van te voren.” Archipel De Landrijt is te vinden op Drosserstraat 1, telefoonnummer: 040-2158000.