Met het terugdraaien van de klok, startte in Nederland de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’. Met name jongeren hebben hun fietsverlichting niet op orde. Voor vakschool SintLucas op Strijp-S reden om actie te ondernemen. Vorige week woensdagochtend controleerden vrijwilligers en conciërges onder het toeziende oog van de politie elke fiets op goed werkende verlichting. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Een groot aantal leerlingen en medewerkers van SintLucas komt met de fiets naar school. Nu de dagen weer korter worden, is het belangrijk dat je als fietser opvalt in het donker. Goed werkende fietsverlichting is dus belangrijk. Dat vindt ook David Goijen, conciërge van SintLucas. Hij nam vorig jaar al het initiatief om aan te haken bij de landelijke campagne ‘Ik val op’.

Een aantal studenten kreeg de taak het te organiseren. Dit jaar werd aan Melisa Wijnen en Simone Peeters de opdracht verstrekt. Dat betekent dat de studenten media- en evenementenmanagement het project van a tot z moeten regelen. Een makkie, want het plan van aanpak lag al op de plank. “Nou, de tijd om alles te regelen was best kort. Bovendien moeten we er achteraf nog een verslag van maken. Ook hebben we geregeld dat alle mensen die erbij betrokken zijn hier nu staan.”

Geen batterijenDe campagne bij het SintLucas begint aan de ingang van de fietsenkelder, waar vrijwilligers de fietsverlichting controleren. Degenen zonder licht krijgen een label. Eenmaal in de kelder worden zij naar links of rechts gedirigeerd. “Zo worden alle fietsen met geen of kapotte verlichting bij elkaar gezet, zodat wij ze kunnen repareren”, legt de conciërge uit. “Dat is onze extra service.” Bij de eerste fiets die David onder handen neemt, blijken geen batterijen in de fietslamp te zitten. “Dat is gewoon laksheid.” Makkelijke reparaties worden opgelost in de fietsenkelder. “Fietsen die we niet kunnen maken, moeten naar de fietsenmaker. Hiermee proberen we bewustwording bij de leerlingen te creëren. Bovendien gaat er na de actie een mail naar de ouders en dan hopen we dat het tussen de soep en de aardappelen wordt besproken. Het is voor iedereen beter als zij goed verlicht over straat fietsen.”

Politiepraat“SintLucas vindt het belangrijk dat haar leerlingen veilig naar school fietsen. Tegelijkertijd hopen we dat door deze actie de eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd”, meldt locatiemanager Sandra Saris. “Wij vinden het belangrijk dat zij veilig over straat gaan. Je moet er toch niet aan denken dat er door slechte verlichting iets gebeurt in het verkeer.” Leerlingen met kapotte verlichting krijgen dan ook een praatje van de politie. “Ik probeer hen te laten voelen hoe het zou zijn wanneer de politie aan hun ouders moet gaan vertellen dat er wat is gebeurd”, zegt wijkagent Karin.

In 2018 had 75% hun fietsverlichting op orde. De conciërge denkt dit jaar op dezelfde cijfers uit te komen.