Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Krens:
Wij hebben onze prunus vorige herfst blijkbaar veel te rigoureus gesnoeid. Aan de hoofdtakken zijn deze maand alleen enkele sprietjes met wat bloesempjes verschenen, de rest ziet er levenloos uit. Is er nog iets wat we kunnen doen om onze geliefde eyecatcher te redden?
Antwoord: Hoewel deze boom al heel vroeg in bloei staat, wil dat nog niet zeggen dat de groei dan ook al begint. Nu aan het einde van de winter gaan de weinige bloemknoppen die de boom nog heeft open. De groei van nieuwe takken begint pas in de loop van het voorjaar.
Normaal worden de knoppen in het najaar aangelegd, blijven dicht gedurende de winter en lopen in het vroege voorjaar uit. U heeft alle hoofdtakken teruggesnoeid, waardoor ook de kleinere takken met blad en bloemknoppen zijn weggehaald. De dikke takken die over zijn gebleven, bevatten slapende knoppen die nu geactiveerd worden. Hieruit verschijnen langzaam nieuwe scheuten met blad. De prunus heeft een hele achterstand in te lopen, dus u zult nog even geduld moeten hebben voor het zo ver is. De nieuwe scheuten vormen alleen blad en geen bloem. Pas komend najaar worden weer nieuwe bloemknoppen gevormd. De boom zal op de forse snoei reageren met het aanmaken van sterkgroeiende scheuten, zogenaamde waterloten.
Het is niet verstandig om uw boom in de winter te snoeien. Deze boom behoort tot de steenvruchten, die gevoelig zijn voor verschillende ziektes, zoals tak- en bloesemsterfte. Om de kans op aantasting zo klein mogelijk te houden, snoeit u het beste in de bladperiode. In de winter blijft de snoeiwond lang open en is de kans op aantasting groter. Snoeien direct na de bloei is daarom de beste werkwijze.