Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt zo nu en dan een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Mimpen:

Hoe komt het dat de groenblijvende clematis vaak bruine randen aan zijn blad heeft? Dit zie ik overal waar ik deze plant in tuinen zie staan. Komt het doordat deze plant het Nederlandse klimaat niet verdraagt?

Antwoord:Het komt vaak voor dat de groenblijvende clematis, Clematis armandii, bruine bladranden heeft. Dat dit te maken kan hebben met weersinvloeden is geen gekke gedachte. De plant komt van nature voor in Azië en is niet aangepast aan het Nederlandse klimaat. De plekken waar deze groenblijver het best tot zijn recht komt zijn beschutte plekken in de halfschaduw. De verfomfaaide bladeren aan de Clematis armandii zijn vaak te zien aan het einde van de winter. Dit is dan duidelijk een aanwijzing dat dit bladschade is veroorzaakt door koude weersomstandigheden.

Tijdens vorst in combinatie met wind kunnen bladeren bovendien uitdrogen, omdat het blad wel water verdampt, maar de plant geen water uit de bevroren grond kan opnemen. Een deel van het blad sterft hierdoor af. Hoewel dit ervoor zorgt dat de plant er slecht uit ziet, hoeft dit niet te betekenen dat de clematis is afgeschreven. Vaak is de bloei van een dergelijke plant in maart/april evengoed uitbundig.

Binnen het geslacht Clematis is de verwelkingsziekte berucht. Deze schimmelziekte kan ervoor zorgen dat de vaten in een tak verstoppen, waardoor delen van de plant plotseling kunnen afsterven. Dit is een ziekte die voorkomt en ook de Clematis armandii kan aantasten. De enige remedie is zorgen voor een goede standplaats en een luchtige doorlatende grond. Clematis armandii is populair vanwege de glanzende langwerpige bladeren en de zeer rijke bloei. De bloemkleur van de soort is wit net als de variëteit ‘Snowdrift’, maar er is ook een lichtroze variant met de naam ‘Apple Blossom’.