“Autisme is een breed spectrum. Het heeft invloed op alle levensgebieden en dat verandert ook in de loop van een mensenleven. Dit zie je terug in de zorg die het Regionaal Autisme Centrum biedt. Dat maakt deze baan voor mij interessant.” Dit vertelt Iris Smit, behandelaar en begeleider voor kinderen en volwassenen bij het Regionaal Autisme Centrum.

REGIO - Het ‘zorg-gen’ zat er altijd al in. Niemand keek er dan ook van op toen Iris koos voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Na die studie had ze behoefte aan verdieping dus volgde ze ook nog een universitaire opleiding Orthopedagogiek. Vier jaar geleden solliciteerde ze naar een stageplaats bij het Regionaal Autisme Centrum. Met haar wetenschappelijke basis én praktische ervaring, kreeg ze de stageplaats en bleef ze ‘hangen’.

In haar werk combineert Iris nog altijd de theorie en praktijk. “Tijdens thuisbegeleiding ga ik praktisch aan de slag met cliënten. Hoe plan en organiseer je schoolwerk? Hoe maak je vrienden? Hoe ga je om met emoties? Dat zijn vragen waar cliënten mee zitten. En, zeker bij kinderen, is het belangrijk om de ouders en de omgeving te betrekken bij de begeleiding. Zo leren zij ook hoe ze het beste kunnen omgaan met hun kind, familielid of vriendje met autisme.”

“Tijdens thuisbegeleiding kom je letterlijk en figuurlijk dichtbij. Daar kan ik écht iets betekenen voor gezinnen. Ik leer er zelf ook heel veel van. Die ervaring gebruik ik tijdens behandelingen. Ik geef individuele behandeling aan kinderen en groepsbehandelingen aan kinderen en volwassenen. De inhoud van de behandelingen hangt af van het doel van de cliënt. Het gaat bijvoorbeeld om psycho-educatie (wat is autisme?) en het aanleren van sociale vaardigheden. Daarvoor zet ik verschillende methodieken in, bijvoorbeeld Brain Blocks.”

De combinatie van begeleiding en behandeling maakt de baan van Iris heel afwisselend. Ze geniet als ze haar cliënten vooruit ziet gaan. “Helemaal geweldig vind ik de woensdagclub!” De woensdagclub van het Regionaal Autisme Centrum is een club voor kinderen met autisme. Daar weet iedereen wat autisme is en werken de kinderen spelenderwijs samen aan hun individuele doelen. Iris is de coördinator van de woensdagclub. “Het is zó leuk om te zien hoe kinderen met elkaar omgaan. Dat ze ontdekken dat er meer kinderen zijn met autisme. En dat ze op de woensdagclub wél vriendjes maken terwijl ze op school soms wat buiten de groep vallen door hun autisme. De sfeer is ontspannen en intussen leren ze heel veel van het samenspelen.”

Deze kinderen, en trouwens ook volwassenen met autisme, lopen best vaak aan tegen onbegrip vanuit de omgeving. Mensen hebben het beeld van de film Rainman. Maar echt niet iedereen met autisme is zo in zichzelf gekeerd. Er zijn veel verschillen tussen mensen met autisme. In de beeldvorming hebben we nog veel te winnen. En dat maakt mijn werk zo interessant!”