Van de redactie

Samen voor Eindhoven is ambitieus

Samen voor Eindhoven mobiliseert 2.000 vrijwilligers per jaar, groei van 70 procent in twee jaar. Steeds meer bedrijven zetten medewerkers als vrijwilliger in, zo constateert Samen voor Eindhoven.

EINDHOVEN - Het lijkt goed te gaan in Eindhoven. De Brainport regio laat fraaie groeicijfers zien en is de slimste regio. Toch is er een grote groep mensen die dit niet herkent en niet volwaardig kan meedraaien in onze samenleving. De kloof tussen deze werelden is groot. Toch gloort er hoop, want het aantal vrijwilligers uit het bedrijfsleven dat Samen voor Eindhoven de afgelopen jaar bemiddelde, groeide in twee jaar tijd met maar liefst 70 procent.

Iets extra’s

Esther Hofstede, directeur Samen voor Eindhoven: “Wij verbinden dagelijks de hightech bedrijven van deze regio met de stichtingen en goede doelen in de stad die zich inzetten voor de kwetsbare mensen. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven spelen daarin een onmisbare rol en dat stimuleren we. Met bijvoorbeeld een bedrijfscoach die zijn kennis en netwerk deelt met een organisatie die zich inzet voor mensen met schulden, met communicatie advies voor de daklozen stichting, zodat deze organisatie nog beter de producten op de markt kan zetten die door hen gemaakt zijn. Met teams uit bedrijven die een klus opknappen of iets extra’s doen voor eenzame ouderen. En in het najaar zamelen we met de bedrijven uit het netwerk en de gemeente warme winterjassen in voor alle daklozen in de stad.”

De groei van het aantal bedrijfsvrijwilligers dat Samen voor Eindhoven bemiddelde is een mooie score. “Dat zijn 2.000 medewerkers en is een flinke toename. Toch is dit nog beslist niet genoeg, want de vraag uit het maatschappelijk veld is veel groter. De ambitie is om nóg meer kwetsbare mensen in en rondom Eindhoven te helpen”, stelt Hofstede. “Het levert vrijwilligers ook heel wat op. Iets betekenen voor een ander maakt het leven zinvol.”

Vrijwilliger Bridget zette haar communicatietalent in voor een stichting en deelt haar ervaring: “Het leven bestaat uit meer dan alleen geld verdienen. Ik krijg een geluksgevoel als ik nieuwe ervaringen op doe, nieuwe plekken mag zien en iets voor een ander kan betekenen.”Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk inderdaad een effectief middel is om werkgeluk te realiseren. Maar liefst 94 procent van de vrijwilligers heeft een beter humeur, en 76 procent voelt zich gezonder. Daarnaast ervaren vrijwilligers ook meer begrip voor de doelgroep en het sociale thema. Zo ontstaat saamhorigheid. Hofstede “Juist vanuit die visie brengen we het bedrijfsleven, de gemeente en het maatschappelijk veld bij elkaar. Door steeds beter samen te werken zijn we ervan overtuigd dat we kunnen bijdragen aan thema’s als armoede en eenzaamheid. En ontstaat er een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan doen. Dat is onze grote droom.”