Met pubers omgaan en ze opvoeden: gemakkelijk gaat dat allerminst. Als iemand dat dagelijks ondervindt, is het Jannie Engels wel. De Eindhovense moeder van drie jongens richtte daarom het onlineplatform Puberpit op. “Ik vind dat er een te negatief beeld bestaat over pubers. Ik wil graag laten zien dat je ook heel veel leuke dingen met ze kan beleven.” (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN - Haar kinderen zijn 16, 14 en 9 jaar oud. Pubers in hun hoogtijdagen, dat staat buiten kijf. En nee, de omgang gaat niet altijd even gemakkelijk, weet de 37-jarige Engels. “Ik heb het idee dat er vooral geklaagd wordt over pubers. Dat ze hun vieze kleding niet in de wasmand gooien, ze niet uit bed kunnen komen of hun rotzooi laten slingeren. Dat mag dan zo zijn, maar ik vind dat je gerust verder mag kijken dan dergelijke negatieve punten.”

Want pubers zijn wél ‘onze’ toekomst, stelt ze. “Ze hebben verfrissende ideeën, een andere kijk op de wereld, zijn betrokken en je kunt er volwassen gesprekken mee voeren. Mooie dingen die gekoesterd mogen worden”, vindt ze. Om die reden richtte Engels, samen met Mirjam Hagendijk, vorig jaar het gratis onlineplatform Puberpit.nl op. Onbezoldigd. De website biedt plaats voor artikelen en verhalen die betrekking hebben op pubers: jongeren tussen de tien en achttien jaar.

Eerlijk blijvenLezers vinden er onder meer informatie en tips over contact leggen met pubers. Hoe geniet je samen van een drankje? Hoe ‘tem je de huiswerkdraak’? Belonen en straffen: hoe blijf je eerlijk tegenover je puberende kinderen?

“We schijven zelf stukken, maar staan ook open voor inzendingen van vaders en moeders. Via de knop ‘iets inschrijven’ kunnen mensen zelf ook een bijdrage leveren”, legt Engels uit. Kortom: iedereen kan zijn of haar ervaringen delen met anderen. Ze werkt voor Kiind, een tijdschrift over ouderschap voor kleine kinderen. Haar eigen kinderen zijn in een andere levensfase, wat Engels, naar eigen zeggen ‘starter van dingen’, aan het denken zette. “Vorig jaar heb ik Puberpit online gezet. Voor de hobby. Ik vind het leuk om in mijn eigen tijd te schrijven over kinderen. Ook wilde ik iets buiten het kader van mijn eigen werk starten. Puberpit, dus”, klinkt het enthousiast.

HersenspinselsNatuurlijk, pubers tonen soms vervelend gedrag. Dat beaamt Engels: “Ze zijn soms gemeen. Sterker: zelfs lieve pubers kunnen gemeen zijn. Maar het is niet persoonlijk. Probeer er als ouder positief in te staan. Het levert veel moois op”, weet ze uit eigen ervaring. Behalve informatie, is er sinds kort op haar platform een online escaperoom te vinden (zie kader). Die kunnen mensen gratis spelen. “Als ik ‘s nachts wakker lig, krijg ik hersenspinsels. Daar kwam deze escaperoom uit voort. Heel leuk om samen met je kinderen te spelen”, vertelt ze. “Helemaal tijdens deze crisis”, voegt ze daar snel aan toe.

Een optimistisch beeld over pubers, daar gaat het Engels dus om. De boodschap overdragen dat pubers echt niet alleen maar vervelend kunnen zijn. Ze doet het met liefde. “Geniet van je kinderen, ook als ze aan het puberen zijn. Een positief geluid kunnen we wel gebruiken”, besluit ze.

EscaperoomEr is een topartiest van de aardbodem verdwenen. In de digitale escaperoom, waar P!NK en Pink Floyd samenkomen, dienen deelnemers uit te vogelen waar de artiest is gebleven. “De escaperoom is het leukst om te spelen met een team van 2 tot 4 deelnemers, bij voorkeur twee ouders en twee puberde kinderen.”