Nu mensen al dan niet noodgedwongen meer tijd thuis doorbrengen, doen tuincentra goede zaken. Maar hoe maak je van je tuin een plek die in harmonie is, met een gezonde bodem, en waar je letterlijk de vruchten van kunt plukken? Marije van der Park uit Geldrop start vanaf 23 juni met een online cursus waarin ze uit de doeken doet hoe je optimaal van je tuin kan genieten. (Door Rob Weekers)
GELDROP - “Nee, ik ben geen hovenier”, benadrukt Marije van der Park. Als ontwerper, permaculturist geeft de Geldropse adviezen over de aanleg van bostuinen, ecosystemen en openbare ruimtes. Ook geeft ze regelmatig workshops voor kinderen en groene workshops voor volwassenen. Gezond tuinieren in harmonie met de natuur, is het uitgangspunt. “Het klinkt voor sommigen misschien vreemd, maar ik zie mijn tuin als een familielid. Als je er goed voor zorgt, krijg je er veel voor terug. En ja, wat is er fijner dan vruchten en kruiden uit eigen tuin?”
VerbindingWaarvan akte. In de weelderige tuin van Van der Park in de wijk Braakhuizen-Noord is van alles te vinden. Vijgen, hop, frambozen, bamboe, teunisbloem, bessen, druiven, appels, een keur aan kruiden, en de ligusterhaag is geliefd bij mussen die vrolijk tsjilpend af en aan vliegen. “Als ik om me heen kijk, zie ik van alles groeien en bloeien. Daar kan ik van genieten. Het zoeken naar verbinding tussen mens en natuur, daar gaat het om.”
Wie denkt dat Van der Park ieder vrij uurtje besteedt om te tuinieren heeft het mis. “Als je de zaak eenmaal op orde hebt, ervoor zorgt dat er een goede samenhang is tussen alles wat leeft in je tuin, hoef je niet zo gek veel meer te doen. En soms moet je wat groeit en bloeit ook laten begaan. De mens heeft de neiging om alles naar zijn hand te zetten, maar de natuur kent haar eigen wetten.”
Tijdens het webinar ligt het accent op de aanleg van een zogeheten bostuin. Een vuistregel van Van der Park is dat iedere tuin een goede opbouw moet hebben. Een goede tuin is in balans, struiken, planten, en bomen hebben allemaal een eigen functie en vormen zo een deel van een groter geheel, het ecosysteem waarin alles met elkaar samenhangt. Grote vraag is: hoe kom je zover? “Tijdens de online cursus geef ik mensen tips en handreikingen. Ik probeer mens en natuur met elkaar te verbinden. Het begint allemaal met observeren. Stel je de vraag: wat wil ik met mijn tuin? Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer zaken waar je rekening mee moet houden, zoals: hoe staat de zon, hoe is het gesteld met de grondsoort hoe zorg je voor diversiteit?”
Tijdens het webinar neemt Marije van der Park de deelnemers in zeven stappen mee om op een eenvoudige manier zelf in de tuin aan de slag te gaan. Tip: houd papier en potlood bij de hand, en zorg voor een plattegrond van je tuin. Aanmelden voor het webinar kan op de agenda van: www.bibliotheekdommeldal.nl.