Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Welvaarts:

Al 5 jaar op rij probeerde ik mijn canna’s in bloei te krijgen. Alle canna’s staan in de volle zon en krijgen veel water en regelmatig voeding. Helaas hebben ze weer niet gebloeid. Hoe krijg ik mijn canna’s in bloei?

Antwoord:Het niet tot bloei komen van planten is altijd een ongrijpbaar fenomeen. Er is niet één duidelijke reden aan te wijzen, maar ik kan u wel een aantal suggesties aan de hand doen. Canna indica, ook wel Indisch bloemriet geheten, groeit oorspronkelijk onder tropisch warme en vochtige omstandigheden. Het is belangrijk dat u de planten op een zeer zonnige plek neerzet. Verder houdt canna van een vochtige koele voet.

Als de grond niet van nature vochtig is, dan zult u dus veelvuldig de tuinslang moeten gebruiken. Vanaf maart geeft u het beste een combinatie van een langzaamwerkende organische meststof in korrelvorm met een vloeibare mest als extra gift in de periode mei-juli. De voeding moet voldoende kalium bevatten, dat de bloei stimuleert. Aan het einde van het groeiseizoen slaat de plant reserves op in de wortelstokken.

Het is belangrijk dat u het blad niet te vroeg afsnijdt. De wortelstokken kunnen eind november worden opgegraven. Bewaar deze met kluit op een koele plaats. De kluit beschermt de wortelstok tegen uitdrogen. In de winter geeft u geen voeding en alleen om de paar weken een klein beetje water om uitdrogen te voorkomen. Het is mogelijk dat uw planten aangetast zijn door het canna-virus.

Dit virus zorgt voor verminderde bloei en uit zich door een onregelmatig patroon van strepen en vlekken op het blad en de bloem. Er is geen remedie tegen het virus en als u een verzameling van canna’s heeft, dan zou ik ervoor kiezen om een geïnfecteerde plant meteen weg te doen om verspreiding naar andere soorten te voorkomen.