Voor de liefhebber is het een kwestie van aftellen voordat het carnavalsfeest in volle hevigheid losbarst. Voor Club 111 wordt het een bijzondere editie. De stichting die zich inzet om diverse carnavalsinitiatieven in het Lampegat financieel te ondersteunen bestaat op de kop af 44 jaar, een jubileum in carnavalsland. (Door Rob Weekers)
EINDHOVEN - Leon Kerkhofs, voorzitter van Club 111, doet het met name deugd dat de jeugd het carnavalsfeest blijft omarmen. “Carnaval moet voor iedereen aantrekkelijk zijn, ook voor jongeren. Natuurlijk is het een feest van tradities, maar nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven, daar moet je voor openstaan.” De stichting Vrienden van de Club 111 heeft slechts één doelstelling: het financieel ondersteunen van diverse openbare Eindhovense carnavalsactiviteiten. Om dat te kunnen blijven doen, doneren de donateurs jaarlijks 66 euro. Toen Kerkhofs vijf jaar geleden als preses aantrad, was het streven om het aantal van 444 betalende donateurs aan te tikken. En dat is gelukt. Inmiddels staat de teller op 460.
Stichting Club 111 telt een bestuur van vijf mensen. Preses Kerkhofs vindt het van belang dat binnen de club ‘de neuzen dezelfde kant opstaan’. “Ruimte voor discussie is er natuurlijk altijd, dat is nodig om open te staan voor nieuwe initiatieven”, schets Kerkhofs, die de werkwijze van de club omschrijft als ‘positief-kritisch’. Ieder jaar vertelt Club 111 tijdens de zogeheten donateursbijeenkomst over de bestedingen van het voorgaande jaar en over nieuwe initiatieven om de verschillende Lampegatse carnavalsevenementen te ondersteunen. Club 111 heeft daarnaast een nauwe band met de stichting Federatie Eindhovens Carnaval.
De donateurs van de Club 111 zijn herkenbaar aan hun onderscheiding met het motto ‘Unne goeie raad is duur’, die zij elk jaar (letterlijk) verlengen met een jaarplaatje. Iedere 11 jaar donateurschap krijgt een donateur van de Club 111 een halve maan. Deze zijn er in brons (11 jaar), zilver (22 jaar) en goud (33 jaar). Met het 44-jarig bestaan zijn er tien mensen van het eerste uur die nu extra in het zonnetje worden gezet. Wie donateur is, is ook een beetje ambassadeur van het Eindhovens carnaval, stelt Kerkhofs, die zelf eenmaal in 2008 als Stadsprins ‘De Gruune’ de scepter zwaaide over het Lampegat. Die donateurs krijgen enkele privileges als het gaat om bijvoorbeeld plaatsen vooraan tijdens de carnavalsmis, of toegangskaarten voor het Bavaria Bierelfuurke op carnavalsdinsdag. “Maar bovenal zijn zij de mensen die er mede voor zorgen dat in Eindhoven een gezonde toekomst voor het carnaval gewaarborgd blijft.”
Met het openbare jeugd carnaval kan rekenen op de warme interesse van Club 111. Kerkhofs: “Als jongeren het carnaval niet meer omarmen, dan zien we de toekomst donker in. Gelukkig staan we er in Eindhoven goed voor, en is het carnaval springlevend. En dat willen we graag zo houden.”