Klimaatcrisis, stikstofproblematiek, insectensterfte, afname van de biodiversiteit. Het zijn geen vrolijke berichten voor wie begaan is met natuur en milieu. Maar hoe weet je nu precies waar bijvoorbeeld vroeger veel mossen te vinden waren en nu in mindere mate of zelfs helemaal niet? De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) trekt er regelmatig op uit om de natuur in kaart te brengen. De Eindhovense tak van de vereniging maakt zich op voor een jubileum, en viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - “Tellen is weten”, zeggen Jelle Schuurmans, Jan Lanters, Harry Nouwen van de KNNV Eindhoven. De drie zijn toegewijd lid van de vereniging, en tonen een niet aflatende belangstelling voor alles wat leeft, groeit en bloeit. “Kijk”, zegt Harry Nouwen als hij een dik boek uit de kast trekt. “Hier is alles te vinden over mossen in Eindhoven en wijde omgeving.” Het boek laat zich lezen als een militaire stafkaart waar met minutieuze precisie aan is gewerkt.

SystematischWat het nut daarvan is? Jan Lanters: “Als niemand het in kaart brengt, weet je ook niet wat er in een bepaald gebied aan natuur te vinden is.” En ja, dat kan van pas komen. Bijvoorbeeld bij het maken van bestemmingsplannen waarbij rekening gehouden moet worden met beschermde diersoorten. Harry Nouwen: “Wat dat betreft gaan we heel systematisch te werk als het gaat om het verzamelen van gegevens.”

De vereniging is actief in de wijde omgeving van Eindhoven. Niet alleen in bos- en heidegebied, maar ook in de wijken, industrieterreinen en agrarisch gebied wordt studie en onderzoek verricht. 20 oktober 1945 staat in de notulen van de vereniging genoteerd als oprichtingsdatum. Harry Nouwen: “Daar willen we niet zomaar aan voorbij gaan.” Jan Lanters lijkt het wel een goed idee om oude excursies over te doen. “Interessant om te zien wat er veranderd is in het landschap, en of er op plaatsen planten en dieren zijn verdwenen of bijgekomen.” De natuur is niet statisch, wil Lanters maar zeggen. Jelle Schuurmans: “Het jubileum is een prima gelegenheid om te laten zien wat we in huis hebben.”

Deelnemen aan een van de activiteiten biedt een prima mogelijkheid om meer te weten te komen over de natuur, én om meer te genieten van alles wat je om je heen ziet. Zo is er een insectenwerkgroep, en zijn er werkgroepen die zich bezighouden met planten, vogels, paddenstoelen en mossen. Voor wie nog niet zoveel parate kennis in huis heeft, zijn er beginnerscursussen, en regelmatig staan er lezingen op het programma. “Uiteindelijk begint het met interesse in de natuur”, vindt het drietal. “Hoe meer je weet, hoe meer je ziet als je bijvoorbeeld door een bos loopt.”

Hoewel KNNV Eindhoven naar landelijke maatstaven met 250 leden er qua ledenaantal relatief goed voor staat, kan de vereniging best nog wel wat nieuw bloed gebruiken. “Iedereen is welkom!”

www.knnv.nl/eindhoven