Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Elbers:

In mijn tuin staan drie rozen die ik erg mooi vind en daarom graag mee wil nemen als ik ga verhuizen. Overplanten zal na tien jaar wel niet meer gaan denk ik. Kun je me helpen Jeroen?

Antwoord:Voor veel struiken geldt dat hoe langer ze in de tuin staan, des te lastiger wordt het om ze te verplanten. Met rozenstruiken is het echter nog steeds goed te doen, zelfs als ze al 10 jaar op dezelfde plek staan. Het belangrijkste is dat u de struiken terugsnoeit voor het verplanten en aandacht besteed aan de nieuwe groeiplaats.

Een rozenstruik heeft een diepgroeiende beworteling, maar geen fijn vertakt wortelnetwerk. Als u de struik uit de grond haalt, houdt u meestal alleen maar een aantal dikkere wortels over en geen echte wortelkluit. De beschadigde wortels knipt u recht af. Bovengronds moet de roos in evenwicht worden gebracht met het kleinere wortelgestel, dus flink worden teruggesnoeid. Bij een struikroos kunt u de roos in zijn geheel terugsnoeien tot zo’n 20 cm hoogte. Wanneer het een klimroos betreft, houdt u een aantal gesteltakken, die tot 1/3 van de lengte terugsnoeit.

De nieuwe groeiplaats kunt u verbeteren met een goede compost en bodemverbetering. Hebben er al rozen gestaan op deze plek, dan kan er rozenmoeheid in de grond zitten. Dit is een ziekte, veroorzaakt door wortellesieaaltjes, die de wortels aantasten en in de grond aanwezig blijven. In dat geval doet u er verstandig aan om de grond tot zo’n 50 cm diepte te vervangen. Het eerste jaar na verplanten, zal de roos nog extra verzorgd moeten worden, maar daarna heeft u weer dezelfde bloemenpracht als in uw oude tuin.

Ook een vraag aan Jeroen? Stuur dan een e-mail naar: redactie.ge@dpgmedia.nl.