Ze schijnen overal in te zitten: bacteriën. Toch bekommeren we er ons niet zo om. Totdat je leven of dat van een naaste er helemaal door ontregeld wordt. Iemand in mijn omgeving ging voor een heupoperatie onder het mes.
Uiteraard wist ze dat iedere operatie een risico met zich meebrengt. In plaats van algehele narcose koos ze voor een ruggenprik en een roesje. De operatie verliep zonder hindernissen. Eenmaal thuis bleek echter de wond niet te genezen. Uiteindelijk verbleef ze nog eens een maand in het ziekenhuis en slikte in totaal drie maanden antibiotica om de vijf (!) bacteriën (waaronder een ziekenhuisbacterie), die zich in haar wond genesteld hadden, te verdrijven. Regelmatig worden we opgeschrikt wanneer de salmonellabacterie weer de kop opsteekt.
Deze bacterie komt vooral voor in rauw vlees, maar ook in eieren, rauwe melk, vis en garnalen. Goed verhitten is het toverwoord want bij 70 graden wordt de bacterie uitgeschakeld. Zo geheel anders is het gesteld met de listeriabacterie die nu volop in het nieuws is. Deze bacterie schijnt echt overal in te zitten, denk daarbij ook aan het vaatdoekje op het aanrecht en ongewassen groente. Bij het snijden en verpakken van vleeswaren bij het bedrijf Offerman, zag de bacterie kans binnen te dringen. De betreffende vleeswaren worden nu uit de handel genomen. De vraag echter is hoe kunnen wij, als koper en gebruiker, ons beschermen tegen schadelijke bacteriën in ons voedsel?
Hygiëne is en blijft een must, zeker wanneer we het over het bereiden van voedsel hebben. Een ander heikel punt dat zich vaker opdringt wanneer we het over voedsel hebben, is de vraag of de gekochte producten gifvrij zijn. De eigen moestuin is weer in, sterker nog: complete voedselbossen zijn in opmars. Weten wat je eet, in ieder geval gezond, dát is het credo momenteel. Minder vlees en meer groente en fruit. Als experiment groeien straks ook in mijn tuin spruiten en boerenkool. Gifvrij, in onvervuilde aarde. Ben benieuwd of het bevalt. Goed wassen blijft een must.