Van klassiek tot populair. Het repertoire van de Philips Harmonie is niet in een hokje te vangen. Ze brengt avondvullende programma’s met nieuwe en vernieuwende composities en arrangementen. De harmonie luidde 2020 in met hun traditionele nieuwjaarsconcert. Inmiddels wordt er druk gerepeteerd voor een reeks concerten in het voorjaar en de zomer. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Stilzitten bij de Philips Harmonie is geen optie. Ze typeert zichzelf als een inspiratie voor jonge en gevorderde amateurmusici. Het gemêleerde gezelschap telt zo’n 58 leden en repeteert wekelijks in gemeenschapshuis Genderdal. Klarinettist May van de Munckhof (24) is één van die jongeren. Sinds kort is ze bovendien concertmeester. “En daar ben ik heel trots op. Dat ik dát van zo’n gave club musici mag zijn.”

Hoe anders was het voorheen. Maar liefst tachtig jaar in het bestaan van de 109-jarige harmonie bestond de muziekvereniging enkel uit mannen. Philipsmedewerkers richtten het orkest op in 1911. De nadruk lag in het begin vooral op de muzikale ondersteuning van activiteiten van de gloeilampenfabriek en serenades voor de familie Philips. In de loop der jaren is het repertoire veelzijdiger geworden. Met avondvullende programma’s en bijzondere arrangementen. Ze produceerde inmiddels velerlei concertreeksen. Ondertussen zijn het Nieuwjaarsconcert, Muziek in het Evoluon en de Singalong vaste waarden op de concertagenda.

Voor 2020 staan er extra veel concerten op het programma. “We hebben inderdaad dit jaar een boost aan activiteiten”, zegt trombonist Ben van den Biggelaar. “Daarbij gaan we ook diverse samenwerkingen aan. Zo wordt het decor bij Verdi’s La Traviata gemaakt door leerlingen van het SintLucas. Op deze manier betrekken we ook andere jongeren bij onze muziek. Daarop ligt bovendien de focus.” Luuk Meeuwis (24) is zo’n jonge muzikant. Sinds anderhalf jaar speelt hij saxofoon in de harmonie. “Hij zit op de eerste rij, zodat hij goed zichtbaar is voor het publiek.” “Daarnaast zingt er tijdens La Traviata in het Muziekgebouw een drietal gerenommeerde solisten”, vertelt Audrey Staaks, verantwoordelijk voor de programmering.

“Daar zijn we echt trots op. Bovendien spelen we een concertante uitvoering. Dat betekent dat we alleen de muziek brengen en dat heeft geen enkel harmonieorkest in Nederland eerder op deze manier gedaan.” Vanwege het coronavirus is dit concert verplaatst van 13 april naar 16 september.

Juni is een drukke maand voor de musici. “En tegelijkertijd veelzijdig.” Op de 21e staat de Carmina Burana op het programma. Bij gelegenheid van het 55-jarig bestaan van studentenkoor Vokollage gaat de Philips Harmonie wederom een samenwerking aan met jonge musici. Eind juni gaat de Singalong in reprise. Decor voor het meezingfestijn is de Wim van Doorne Muziekkiosk.