Marco Magielse (51) uit Geldrop is gek van voetbalstadions. Regelmatig trekt hij erop uit om met zijn camera sfeerfoto’s te maken. Van het publiek, van het veld, de randzaken om een wedstrijd, maar vooral ook om het karakter van een stadion vast te leggen. De aflopen jaren bezocht hij in Groot-Brittannië 21 voetbalstadions. Een selectie van al die foto’s verscheen in Final Wistle, een kloek boekwerk dat 300 pagina’s telt en dat nostalgie ademt. (Door Rob Weekers)

GELDROP - Magielse ging op bezoek bij bekende clubs als het Schotse Rangers FC en het Londense Fulham FC, maar ook bij clubs waar de doorsnee voetbalfan nooit van het heeft gehoord, zoals Ayr United, Cliftonville FC, Vale of Leven FC. Niet de grootste clubs, vaak acterend op een laag niveau. Alles daar ademt voetbal, dat zie je nergens in de wereld terug. “Rauw en puur soms, daar houd ik van. Een houten staantribune, bijvoorbeeld, daar kan ik heel gelukkig van worden.”

EerbetoonEen eerbetoon aan de klassieke voetbalstadions, zo zou je het fotoboek ook kunnen noemen. Waarom juist in Groot-Brittannië? “Daar ligt de bakermat van het voetbal, dat zie en merk je aan alles. Zeker als je gaat kijken bij de clubs die niet op het allerhoogste niveau acteren. De beleving van de supporters die zich hebben verzameld in een oud stadion waar op de achtergrond nog grote hijskranen te zien zijn van een scheepswerf bijvoorbeeld. Dan klopt voor mij het plaatje.”

Magielse mag wat dat betreft rustig een romanticus worden genoemd. Vijftien jaar werkte hij als clubfotograaf van NAC. “Toen ik pas begon, deed ik maar wat. Na verloop van tijd begon ik het in de vingers te krijgen.” Toen NAC in 1996 een nieuw stadion kreeg, was Magielse een van de weinigen die beschikte over een keur aan foto’s van het stadion zélf. Het leverde hem een mooie opdracht op om de foto’s te verzorgen voor het boek dat voetbaljournalist Sjoerd Mossou maakte over de Bredase club. Oude stadions verdwijnen in de loop van de tijd, en worden ingeruild voor modernere exemplaren. Niet altijd een vooruitgang, vindt Magielse. “Veel van die nieuwe stadions zijn steriele saaie bakken waar meer aan het belang van de commercie wordt gedacht dan aan dat van de supporters.”

Een ander favoriet stadion van de fotograaf is De Bosuil, waar Royal Antwerp FC zijn wedstrijden afwerkt. Magielse kende het van de krantenknipsels waar verslag werd gedaan van de interlandwedstrijden tussen Nederland en België. Op goed geluk reisde hij begin jaren negentig af naar Antwerpen om de voetbaltempel met eigen ogen te aanschouwen. Gewapend met camera, uiteraard. “Een geweldig stadion, authentiek. De stadionbeheerder woonde er met zijn vrouw onder de hoofdtribune. Kan je het je voorstellen? Geweldig! Na vele pogingen mocht ik er uiteindelijk eens een kijkje nemen.”

Het boek The Final Whistle is te verkrijgen bij: staantribune.nl.