Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val van de trap, een brand die plots uitbreekt. Veel mensen zijn niet goed voorbereid op noodsituaties. Om daar verandering in te brengen heeft het Rode Kruis het project Goed Voorbereid in het leven geroepen. Het moet mensen een houvast geven als onheil op de loer ligt door mensen met raad en daad bij te staan. (Door Rob Weekers)
EINDHOVEN - Zelfredzaamheid is het uitgangspunt bij het project dat in Eindhoven een jaar geleden van start is gegaan. “We zijn ons vaak niet bewust van de gevaren om ons heen”, zegt Susan Langermans van het Rode Kruis in Eindhoven. “In workshops kunnen mensen zelf ervaren of ze hun zaakjes op orde hebben. We leren mensen hoe zij zichzelf en anderen kunnen helpen, bijvoorbeeld als het gaat om brand- en inbraakpreventie”, zegt Langermans. “En nee, wij zijn geen klussendienst. We gaan een losliggende trapleuning niet zelf vervangen, maar vertellen mensen wél hoe ze daarvoor een oplossing kunnen vinden.”
NoodpakketZo kan een noodpakket in sommige gevallen hulp bieden. “In zo’n noodpakket bewaar je bijvoorbeeld voedingsmiddelen. Of een paar flesjes water, als de waterleiding is uitgevallen. Maar ook een lijstje met daarop telefoonnummers van naasten, verzekeringspapieren en een kopie van je paspoort mag niet ontbreken in het pakket. Langermans: “We slaan alles digitaal op, bij een langdurige stroomstoring kun je niet meer bij je gegevens.”
Een ander voor beeld waar het Rode Kruis zich voor inzet is het zogeheten preventief woonbeheer waar medewerkers van het Rode Kruis bij mensen op huisbezoek gaan en mogelijk onveilige situaties tegen het licht houden. “En dat kan van alles zijn”, zegt Langermans. “Een losliggend vloerkleedje bijvoorbeeld, of een koolmonoxidemelder die te hoog hangt, en daardoor nutteloos is.” Het is vaak lastig om juist die mensen te bereiken voor wie extra hup nuttig kan zijn. “Daarom werken we samen met instanties als Zuidzorg en Wij Eindhoven, maar ook met huisartsenposten. Dat maakt het iets makkelijker om over de vloer te komen bij iemand wiens huis bijvoorbeeld is vervuild, wat bij sommige ouderen nog wel eens voorkomen.” Gemakzucht ligt bij veel mensen op de loer als het gaat om preventie, weet ook Langermans. “Het zal wel loslopen, denken veel mensen, tot er iets gebeurt.”
“Voor alleenstaanden is de Contactcirkel in het leven geroepen. De cirkel bestaat uit een groep mensen die elke dag even telefonisch contact met elkaar hebben. Reageert iemand binnen de cirkel niet op een telefoontje, dan alarmeert de cirkel iemand om bij die persoon een kijkje te gaan nemen”, legt Langermans uit. “Hulp is dan snel geboden, daar gaat het om.” Het Rode Kruis in Eindhoven heeft een aantal workshops Goed Voorbereid op het programma staan die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor meer informatie en aanmelden:
slangermans@redcross.nl