In januari 2019 is het project Samen Thuis in Taal in Eindhoven van start gegaan, een taalproject dat gericht is op laagtaalvaardige kinderen én hun ouders. Vrijwilligers vervullen een centrale rol in dit project.

EINDHOVEN - Momenteel geven ruim 70 vrijwilligers op diverse Spilcentra extra taalondersteuning aan kinderen met een taalachterstand. Deze vrijwilligers hebben vaak in het onderwijs, welzijn of de zorg gewerkt. Of ze zijn (groot)ouders die veel ervaring en plezier hebben in het lezen met kinderen en weten hoe belangrijk dit is voor de ontwikkeling en het schoolsucces van een kind. Na de zomervakantie wordt het project uitgebreid op een aantal andere Spilcentra. Dory Melis, projectleider Samen Thuis in Taal: “Hiervoor zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die zich graag in willen zetten voor het leesplezier van jonge kinderen. De kinderen, ouders, vrijwilligers en de professionals van de Spilcentra zijn zeer enthousiast over het project.”

Angelika Bongenaar, VVE-coördinator basisschool Karel de Grote: “De inzet, deskundigheid en enthousiasme van de vrijwilligers is echt een groot cadeau voor de kinderen. En het werpt nu al vruchten af: kinderen gaan meedoen in de kring, ze kunnen het boek dat voorgelezen wordt eindelijk volgen en ze begrijpen de opdrachten of instructies veel beter.” De extra ondersteuning van de vrijwilligers is vooral nodig voor kinderen die door een te kleine woordenschat moeite hebben met het volgen van het aanbod in de klas. Door veel met de kinderen te lezen, wordt deze uitgebreid.

Een vrijwilliger van Samen Thuis in Taal leest wekelijks 1,5 uur op een vast tijdstip, meestal aan het begin van de ochtend, met verschillende groepjes kinderen. Kinderen die het nodig hebben, krijgen daarnaast ook ondersteuning in de thuissituatie waarbij de vrijwilliger samen met het kind én de ouder gaat lezen. Iedere vrijwilliger is onderdeel van een team vrijwilligers dat actief is op een Spilcentrum. Hierdoor vullen ze elkaar aan en helpen elkaar waar nodig. Als een vrijwilliger bijvoorbeeld verhinderd is vanwege vakantie, wordt dit onderling opgelost waardoor het lezen altijd door kan gaan.

Alle vrijwilligers van Samen Thuis in Taal kunnen gebruik maken van extra scholing op het gebied van interactief voorlezen, taalontwikkeling van het jonge kind, laaggeletterdheid en de begeleiding van kinderen in de thuissituatie.