Bewoners van de psychogeriatrische zorgafdeling binnen Vitalis Peppelrode kunnen sinds kort de was ophangen en ruiken of ontbijten in een keuken die hen door de inrichting ervan terugbrengt naar vroeger. Door sfeer en beleving toe te voegen aan het dagelijkse leven, komen er tal van herinneringen naar boven. Het geeft troost, rust en blijdschap. Bovendien bevordert het de kwaliteit van leven. (Door Martina Roovers).
EINDHOVEN - De psychogeriatrische zorgafdelingen de Beuk, Eik en Wilg binnen Peppelrode kennen ruim zestig bewoners, verdeeld over drie etages. Allen hebben een beperking van de geestelijke vermogens (psycho) op hogere leeftijd (geriatrie), ofwel dementie. Letterlijk betekent dementie ‘ontgeesting, geestelijke aftakeling’. Het denken, oriëntatievermogen, begrip, leer- en oordeelvermogen worden minder, terwijl het bewustzijn helder blijft. Aanvankelijk tast dementie het kortetermijngeheugen aan. Later breiden de problemen zich ook uit over het langetermijngeheugen. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer. Er zijn veel vormen van dementie. De meest bekende is de ziekte van Alzheimer.
Knusse hoekjesHet is belangrijk om mensen met dementie een veilig en vertrouwd gevoel te geven. Dat doen ze bij Peppelrode door sfeer en beleving toe te voegen, zodat het bij de bewoners herinneringen oproept. Wanneer je rondloopt op de afdeling waan je jezelf bijna in een dorpje. Kamerdeuren zijn gepimpt, zodat die eruitzien als een voordeur in een willekeurige straat. Op de route zijn links en rechts hoekjes ingericht die doen denken aan de tijd van weleer. “Het begon met een plek die we knusser maakte met een bankje en een schilderijtje”, vertelt welzijnmedewerker Michael Mook. “Daar werd meteen veel gebruik van gemaakt en zodoende hebben we de plekjes langzaamaan uitgebreid.” Onlangs opende het naaiatelier. Welzijnmedewerker Doris van den Nieuwenhof: “We hebben veel bewoners die vroeger coupeuse waren. Ze spraken er vaak over. Nu zij in die ruimte kunnen zitten, komen er nóg meer verhalen naar boven.”
Inmiddels is een aantal personeelsposten veranderd in nostalgische huiskamers. Het meubilair en allerlei snuisterijen brengen de bewoners terug naar toen. “Hun ziektebeeld brengt hen terug in de tijd. De energie die we steken in sfeer en beleving, levert geluksmomentjes op. Dat vinden wij belangrijk. Het past bovendien bij de visie van Vitalis”, ervaart Doris. “En we zien dat het werkt. De kwaliteit van leven wordt verbeterd.”
GelukkigerWie wil, kan ‘s morgens in de nostalgische huiskamer ontbijten. “Ook doen we er spelletjes en eens per week komt de kookclub bij elkaar in de ouderwets ingerichte keuken.” Volgens Michael wordt er nu veel meer geleefd. “Je ziet dat ze een stuk gelukkiger zijn. Bovendien merk je dat mensen met een zinvolle dagbesteding, minder vaak last hebben van kwaaltjes. De sfeer en beleving geven immers afleiding.”