Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) was woensdag 8 april tijdens een werkbezoek aan Summa Zorg onder de indruk van hetgeen de afgelopen tijd onder invloed van de coronacrisis tot stand is gebracht. “Het is ongelooflijk mooi hoe studenten en docenten met de situatie omgaan.”
EINDHOVEN - In een lokaal van het Viedome Experience Center bij Summa Zorg aan de Willem de Rijkelaan in Eindhoven volgt minister Ingrid van Engelshoven ademloos een online-college van docent Jac Rijnen over het omgaan met crisissituaties. Een actueel thema door het coronavirus. Al wordt in dit deel van de lesstof normaal gesproken over ‘omgaan met ongewenste intimiteiten’. Minister Van Engelshoven is danig onder de indruk van het verhaal van studente Daphne over haar stage. Ze werkt in de thuiszorg. “Ik ga ’s morgens vroeg op pad om bijvoorbeeld voor een oudere, terminale vrouw met corona te zorgen”, zegt ze. ,,Vanwege het coronavirus pak ik mezelf in als een marsmannetje. Mevrouw ziet alleen mijn ogen, dat vind ik wel lastig.”
Want communiceren is niet makkelijk. ,,Door een mondkapje ben ik niet goed te verstaan. De cliënt noemt me Danielle, omdat ze die naam blijkbaar heeft gehoord. Dat laat ik dan maar zo …” Ze vindt het niet prettig, omdat ze naast slecht te verstaan ook niet herkenbaar is voor mevrouw. “Ik voel een afstand, terwijl ik juist kom om mevrouw te helpen.”
Onder indruk Minister Van Engelshoven is danig onder de indruk van dit verhaal. “Je probeert je dan voor te stellen hoe angstig iemand moet zijn, als ze door een verpleegster in een pak wordt verzorgd. En dan heb ik ook respect voor Daphne, voor zo’n jonge vrouw, die haar uiterste best doet om zo flexibel mogelijk de patiënte ter wille te zijn.”
De bewindsvrouw is naar Eindhoven gekomen om te luisteren naar de ervaringen van de studenten en docenten in de zorg tijdens de crisis. De afspraak vloeit voort uit een eerder contact dat Laurent de Vries van het College van Bestuur van Summa College met de minister had. “Dat contact was er toen bleek dat de eerst besmette docent bij ons werkte”, vertelt De Vries. Ondanks de semi-lockdown besloot Van Engelshoven naar Brabant te komen om met eigen ogen te zien hoe Summa Zorg in crisistijden reilt en zeilt.
Tijdens een rondetafelgesprek vertellen een aantal studenten over hun stages in coronatijd. Student verpleegkunde Juul van den Hoed (20) uit Eindhoven loopt stage bij het Catharina Ziekenhuis. “Ik werk eigenlijk op de oncologieafdeling, maar heb twee nachten op corona-afdeling gedraaid. Dat was erg confronterend. Er liggen veel angstige mensen, patiënten met een doodswens.” Dat ziet Dylan Tabois (19) uit Helmond ook tijdens zijn stage op de corona-afdeling bij het Sint Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Als mensen worden opgegeven zie je de angst in hun ogen. Het is de angst voor het onbekende.” Hij maakt zich voorlopig niet druk over de gevolgen van de crisis voor zijn studie. “De patiënt komt nu op de eerste plaats.”
De Vries vertelt tijdens het werkbezoek van de minister aan het Summa College over de aanpak van de instelling de afgelopen tijd. “De veiligheid staat voorop”, zegt hij. ,,En het is mooi om te zien dat het online onderwijs binnen drie dagen was geregeld. Ondertussen focussen we ons ook op eindexamenkandidaten, zoals bij het Montessori College.” Hij geeft op een vraag van de minister aan dat het ziekteverzuim bij het Summa College amper groter is dan normaal.
Vertraging De scholen in ons land doen hun best om de gevolgen van de pandemie voor de examenkandidaten te beperken. Directeur Summa Welzijn Marty Willems zegt tijdens het rondetafelgesprek met de minister dat het Summa College haar best doet voor studenten die in de knel dreigen te komen. “Maar als je niet op stage kunt, zoals bij een sportopleiding, dan loop je wel vertraging op”, zegt hij. “Dat is onvermijdelijk.”
Onderwijsminister Van Engelshoven kan zich vinden in de aanpak in Eindhoven, laat ze doorschemeren. “Sommige praktijkbeoordelingen kunnen moeilijk vervangen worden. We moeten dan kijken hoe we de studenten goed kunnen begeleiden”, zegt ze. “Het verschilt per opleiding. Maar inderdaad, studenten sport en bewegen hebben het wat dat betreft lastig. Soms is een stukje vertraging onvermijdelijk.”