Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Fest:

Wij hebben een probleem met onze toverhazelaar, die al 26 jaar in de tuin staat. Vanaf mei verschenen er bruine randen aan het blad en verdort hij steeds meer. Wij hebben wel regelmatig de tuin gesproeid, maar vlakbij de toverhazelaar staat een hele grote veldesdoorn. De meeste bladeren van de struik zijn nu afgevallen en aan de topjes verschijnen wat nieuwe blaadjes. Wat is er aan de hand?

Antwoord:Gezien uw omschrijving denk ik dat, ondanks dat u water geeft, uw toverhazelaar toch last heeft van droogtestress. De voortdurende droogte dit jaar zorgt voor een uitgedroogde bodem, zeker in de bovenste lagen. Plantensoorten die het beste gedijen onder vochtige omstandigheden komen hierdoor in de problemen. U kunt deze dus het beste een handje helpen. De toverhazelaar (Hamamelis) is een forse struik of kleine boom die het beste groeit in een koel en vochtig klimaat. Een standplaats in de halfschaduw van een grotere boom is ideaal.

Hoe meer de struik in de zon staat, des te meer water zal er in de bodem beschikbaar moeten zijn om de verdamping te compenseren. Een koel en vochtig klimaat hebben we al een tijdje niet meer, dus des te belangrijker is de watervasthoudendheid van de bodem. In een zanderige bodem blijft het water maar korte tijd beschikbaar, maar u kunt dit verbeteren door het aanbrengen van een royale hoeveelheid van een goede compost.

Ik raad aan om schimmelgedomineerde compost te gebruiken, omdat deze de wortelgroei van houtachtige gewassen stimuleert. Daarnaast kunt u zorgen voor een mulchlaag van bijvoorbeeld bladaarde. Dit voorkomt het uitdrogen van de bodem. Wanneer u nu water gaat geven, blijft er veel meer water in de bodem beschikbaar voor uw toverhazelaar.