Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Van der Helm:

Ik heb al tweemaal krokussen in mijn gazon geplant, maar ze verdwijnen telkens na een jaar of twee. Ik heb ze in oktober geplant op 5 cm diepte. Het gazon heb ik pas gemaaid vanaf het moment dat de krokussen uitgebloeid waren. Hoe kan het dat deze bloemen in openbare gazons elk jaar terugkomen en bij mij in gras telkens verdwijnen?

Antwoord:

Het is duidelijk dat u één grote fout begaat met deze planten: u maait het loof af voordat het uit zichzelf is afgestorven. Dat is de reden dat deze bollen uit uw gazon zijn verdwenen. Met een kleine aanpassing in het beheer zal het beter gaan.

De krokus behoort tot de vroegstbloeiende tuinplanten. De bladeren komen in het late najaar al een stukje boven de grond. In de tweede helft van de winter komen de bloemen tevoorschijn, die op zachte dagen open gaan. Hiervan wordt dankbaar gebruik gemaakt door hommels en bijen, die er stuifmeel verzamelen. Na de bloei groeien de lijnvormige bladeren verder uit. In de loop van april heeft de krokus alweer voldoende energie opgeslagen in de bol om te overleven en verwelkt het blad.

Als de krokus in een gazon staat, is het belangrijk om de eerste maaibeurt uit te stellen totdat het loof van de plant verwelkt is. Pas dan is er voldoende energie opgeslagen in de bollen om het volgende seizoen weer te kunnen bloeien. Wacht dus met maaien tot de plant zijn cyclus heeft voltooid en het blad is afgestorven. Bij aanplant van nieuwe krokusbollen kunt u hiermee rekening houden door de bollen in één baan te zetten, zodat u de rest van het gazon wel al eerder kunt maaien.

Heeft u een vraag aan Jeroen Soontiëns? Schroom dan niet en stuur een mailtje onder vermelding van ‘Groot Eindhoven’ naar: info@tuincentrumsoontiens.nl.